Lauantai 24.02.2024
Nimipäivät: Matti, Matias

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Kun ammutaan omaan jalkaan

Idea Venäjään kohdistettavista talouspakotteista on sanalla sanoen surkea. Ei ole mieltä kuvitella, että maailmanpolitiikan ja -talouden suuri valtio horjuisi lännen taloudellisen ruoskan alla. Sitä ei kannata odottaa.

Talous on aina (vähintään) kahden kauppa ? toisin sanoen osapuolten, joista kumpikin hyötyy rahallisesti tavaran, mitä se sitten onkin, liikkumisesta.

Lännen uho on sysännyt sivurooliin sen tosiasian, että Venäjä-pakotteista kärsii myös niiden asettaja, läntinen talous. Mitä sitä kiertelemään: länsi sopi talouspakotteista myös itseään kohtaan.

Miksi länsi sitten ampuu itseään jalkaan? Kysymys on keskeinen ja vastaus tylyn lyhyt. Siksi, että lännen piti tehdä jotain Venäjän kurittamiseksi ja Ukrainan johdon tukemiseksi.

Käynnissä on yhä ratkaisematon taistelu siitä, onko Ukraina osa länttä vai Venäjää. Samoin lähiaikoina selviää muun muassa irtoaako Ukrainasta vielä pala maata Venäjän alaisuuteen.

Mitä kauemmin talousruoska viuhuu, sitä arvaamattomampia ovat seuraukset. Jos Venäjä pystyy polkaisemaan käyntiin omaa tuotantoaan, idän jättiläisen kauppa lännen kanssa voi paljonkin vähentyä.

Läntisten johtajien kourissa oli vähän kortteja ja nekin olivat heikkoja. Lopulta Venäjän talouspakotteista sopimisen saneli suorastaan pakko.

Suomen talous hyytyy ja Venäjän tilanne entisestään sumentaa kasvun näkymiä. Olemme myös ensimmäistä kertoo ison tosiasian kanssa kasvotusten uuden ajan ulkopolitiikassa!

Suomi saa oppia miten EU-jäsenyys ja idänpolitiikka sopivat 2014 samaan laatikkoon. Kyllä ne sopivat, mutta Suomella ei ollut mitään muuta mahdollisuutta kuin pysyä lännen rintamassa. Se oli pois suljettu mahdollisuus, että Suomi olisi sanoutunut irti talouspakotteista.

Tämän sanominen ääneen ei tee minusta EU-jäsenyyden vastustajaa.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.