Sunnuntai 21.04.2024
Nimipäivät: Anssi, Anselmi

Tuuli:
 
Avatar photo

Hämeenlinna-blogissa julkaistaan kaupungin arkeen liittyviä uutisia, otetaan kantaa ajankohtaisiin puheenaiheisiin sekä arvioidaan kaupunkilaisille tarjolla olevia palveluita. Hämeenlinna-blogia kirjoittaa Reska.fi -verkkolehden toimitus.

Eurolla taidetta Engelinrantaan

Sadasta eurosta yksi (1) euro taiteeseen!

Siinä idea, joka olisi sujuvasti sovellettavissa Hämeenlinnan Engelinrannan rakentamisessa. Ratkaisu hellisi alueen asukkaita ja kaikkia kaupunkilaisia, jopa matkailijoita. Taide jalostaa kaupunkia kauniimmaksi ja viihtyisämmäksi.

Prosentti taiteelle -ajatusta pitää lämpimänä Suomen Taiteilijaseura. Sitä on toteutettu muun muassa Helsingissä, Arabianrannassa. Taiteellinen kaupunginosa on kerännyt poikkeuksellisen paljon kiitosta – toki myös kritiikkiä, sillä taide herättää aina keskustelua.

Kuten on tarkoituskin.

Kuinka paljon prosentti taiteeseen tekisi Engelinrannassa? Alueen kustannusarviota ei vielä voi laskea, koska kaavoitusta ja rakentamisoikeutta koskevat ratkaisut ovat toistaiseksi tekemättä.

Engelinranta on niin iso projekti, että prosentti taiteelle -periaate toisi kaupunkiin taidetta miljoonien eurojen edestä. Se olisi niin paljon, että Engelinrannan taide ei voisi jäädä keneltäkään huomaamatta!

Engelinranta muokkaa rajusti kaupungin julkisivua, taidepläjäys vielä korostaisi Hämeenlinnan uutta ilmettä. Erityisen kutkuttavaa on ajatella taidetta, jota pääsisivät ihailemaan veneilijä ja moottoritiellä liikkuvat.

Valtakunnallisen idean kaappaamisessa myös Hämeenlinnaan ei ole suuria esteitä. Päättäjiltä kaivataan vain riittävästi rohkeutta, ennakkoluulottomuutta ja tietysti myös taiteen arvostamista.

Näin on: harmaa betoni ja taide ovat aivan eri sarjan asioita.

Ja tietysti pelissä on myös laskutaito. Miljoona euroa on paljon, ei kuitenkaan silloin, kun liossa on sadan miljoonan rahasumma.

Markku Peltonen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.