Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

SISUSTE-PELTONIEMI: Kuinkas teillä nukutaan?

Kaikki lähtee hyvästä nukkumisesta ? uni on terveytemme ja laadukkaan elämän ehdoton perusta. Päivittäinen erinomaisuus syntyy hyvästä palautumisesta. Me kaikki haemme hyvää jaksamista. Joillekin se mahdollistaa elämän parhaan suorituksen, toisille parempaa työkykyä tai vaikkapa terveyttä ja elämänlaatua.

Jaksaminen syntyy mielen ja elimistön energisyydestä ja päivittäinen energisyys taas hyvästä palautumisesta. Onnistunut palautuminen edellyttää kuitenkin hyvälaatuista, riittävää nukkumista. Oikeastaan ei ole asiaa mihin nukkuminen ei vaikuttaisi. Se miten nukut, määrittelee seuraavan päiväsi.

Kuinka teillä nukutaan?

Unen puute voi aiheuttaa ärtyneisyyttä, motivaation laskua, haasteita painonhallinnassa, onnettomuusalttiutta ja monia muita terveyttämme heikentäviä asioita. Nukkumisellemme niin unen laatu kuin määräkin ovat tärkeitä.

Unen laatuun voidaan vaikuttaa esimerkiksi paremmalla nukkumisergonomialla, johon liittyvät patja-, tyyny- ja peittovalinnat. Riittävän unen määrän saamiseen pystyy vaikuttamaan omilla valinnoilla ja esimerkiksi nukkumaanmeno aikoja kannattaa tarkkailla ja pitää unirytmistä kiinni viikonloppuisinkin.

Läpileikkaus Tempur Cloud -patjasta.

Unilääkäri Henri Tuomilehto, Oivauni Uniklinikka: ?Tosiasia on, että ihmiset nukkuvat pääsääntöisesti aivan liian vähän omaan unentarpeeseensa verrattuna. Muista, että säännönmukaisesti myös itse unessa oloaika on 0.5?1 tunti vähemmän kuin luulet. Omaa olotilaa on vaikea arvioida. Ihminen on sopeutuja ja tottuu helposti väsymykseensä. Lisää 15?30 minuutilla nukkumisaikaa säännönmukaisesti esimerkiksi viikon?kahden jaksoina tavoitteena lisätä yöunta kokonaisuudessaan tunnilla. Samalla saat vertailukohdan. Jos olet muutoksen jälkeen paremmalla päällä, virkeämpi tai suorituksesi paranee, niin tiedät aiemmin nukkuneesi liian vähän.?

Tempurin tarina alkoi 1970-luvulla, kun NASA kehitti painetta lievittävän materiaalin, jolla helpotettiin astronautteihin nousun aikana kohdistuvaa painerasitusta. Tämä alun perin avaruusteknologiaa varten luotu lämpöön reagoiva materiaali tunnetaan nykyään nimellä Tempur.

Hyvät yöunet, virkeämpi aamu!

Aluemyyntipäällikkö Jukka Tujunen havainnollistaa tavallisen patjan ja Tempur-patjan eron pudottamalla kuulan tavallisen ja Tempur -patjan päälle.

? Tavalliselta patjalle pudotettu kuula ponnahtaa takaisin, sillä siihen kohdistuu pistekuormitus. Toisin sanoen, tavallinen superlonpatja työntää kuulaa poispäin itsestään. Tempur-patjaan kuula putoaa ja jää paikoilleen. Vähän aikaa patjalla oltuaan kuulalle on muodostunut pesä tai syli, johon se jää, Tujunen kertoo.

Tempur-patja pidättää energiaa, jolloin syntyy painottomuuden tunne. Pistekuormituksessa pintaverenkierto estyy, sen voi jokainen kokeilla painamalla kämmenselkää hetken aikaa peukalolla.

Jukka Tujunen havainnollistaa tavallisen vaahtomuovipatjan ja Tempur-patjan eron.

? Kun sanotaan, että joku on levoton nukkuja, ei tulla ajatelleeksi, että vuode voi aiheuttaa levottomuuden. Kun pintaverenkierto estyy, ihmisen täytyy liikkua, Tujunen jatkaa.

Aidon TEMPURin tuntee sen alkuperän todistavasta NASAn Certified Space Technology -sertifikaatista. Sertifikaatti myönnetään vain sellaisille tuotteille, joiden alkuperä on NASAn tutkimustyön tulosta, ja jotka ovat myöhemmin kehitetty kansainvälisiksi, elämän laatua parantaviksi kuluttajatuotteiksi.

Yhteistyössä: Sisuste-Peltoniemi ja TEMPUR + Sealy International Inc.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.