Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 

SÄÄSTÄMISBAROMETRI 2022: Talousasiat sotkevat ihmisten yöunia

Martti Hakala kannustaa olemaan hyvissä ajoin yhteydessä pankkiin, jos talousasiat huolettavat.

Säästöpankin vuosittain toteuttama Säästämisbarometri selvitti suomalaisten suhtautumista omaan talouteensa. 45 – 54-vuotiaiden turvallisuuden tunne omaa taloutta kohtaan on vähentynyt roimasti, peräti 18 prosenttiyksikköä viime vuoteen verrattuna. Myös unettomat yöt ovat lisääntyneet 5 prosenttiyksikköä. Moni huoli voi kuitenkin olla enemmän psykologinen kuin todellinen.

Säästämisbarometrin mittaama taloudellisen ahdingon indeksi on noussut viime vuodesta noin 6 prosenttia (1,41 > 1,49). Kuten aiemminkin, suurinta ahdinko on keski-ikäisillä 45 – 54-vuotiailla, vaikka juuri tämä ikäryhmä on tuloiltaan yleensä vakiintuneinta.

Syynä voi olla vastuut moneen suuntaan, niin työpaikalle kuin kotiinkin ja omassa perheessä niin lapsiin kuin omiin vanhempiin. Ahdinko on kuitenkin noussut selvästi eniten hyvätuloisella keskiluokalla.

Samalla ihmiset kokevat, että heidän vaikutusmahdollisuutensa omaan taloudelliseen asemaansa ovat heikentyneet viime vuodesta. 39 prosenttia suomalaisista uskoo, että oma taloudellinen asema on omissa käsissä, kun viime vuonna siihen luotti 46 prosenttia. Rahaa jää nyt ihmisillä säästöön viime vuotta vähemmän. Kun viime vuonna 31 prosenttia koki, että rahaa jää säästöön, tänä vuonna 27 prosenttia on täysin samaa mieltä siitä, että rahaa jää säästöön.

Säästöpankki ennustaa, että Suomen talous ajautuu lievään taantumaan, ja ensi vuonna talous supistuu 0,2 prosenttia. Tänä vuonna päästään vielä 2 prosentin talouskasvuun hyvän alkuvuoden siivittämänä.

Lammin Säästöpankin liiketoimintajohtaja Martti Hakalan mukaan pankissa on selkeästi ollut näkyvissä, että oma taloudellinen tilanne mietityttää asiakkaita.

– Kuluva vuosi on ollut monella tavalla poikkeuksellinen ja kukaan tuskin olisi osannut ennustaa, että näemme tänä vuonna näinkin nopean elinkustannuksien ja hintojen nousun. Tämä vaikuttaa kyllä ihan meihin kaikkiin! Jos nyt jotain positiivista halutaan tuoda esille, niin on hienoa, että meillä on erittäin hyvä työllisyystilanne ja koronan jäljiltä monessa kotitalouksessa on kertynyt säästöä. Jos näin on päässyt käymään, kannattaa myös miettiä olisiko nyt hyvä ajankohta sijoittaa näitä säästöjä.

Hakala kehottaa jokaista, joka nyt kokee ahdistusta omasta taloudellisesta tilanteesta olemaan rohkeasti yhteyksissä omaan pankkiinsa. Pankeista saa taloudellista valmennusta ja asiantuntijan avustuksella tilanteet yleensä selkiytyvät.

– Tarkastelemme asiakkaan kanssa heidän talouttaan kokonaisvaltaisesti ja etsimme yhdessä ratkaisuja talouden haasteisiin. Keskustelemme säästämisestä, budjetoinnista sekä mietimme asuntolainan lyhennyksien osalta parhaita vaihtoehtoja. Usein asiakas lähtee neuvottelusta kevyemmin askelin. Parhaiten ongelmat ehkäistään sillä, että mietitään ratkaisuja ennen kuin isoja ongelmia edes on, Hakala jatkaa.

Huoli ilmastonmuutoksesta vaikuttaa Säästämisbarometrin mukaan entistä vähemmän ihmisten kulutuspäätöksiin (laskua 5 prosenttiyksikköä) mutta silti kriisi voi olla hyvä asia, myös ilmaston näkökulmasta. Talouskriisissä on myös mahdollisuus muuttaa käyttäytymistä pysyvämpään suuntaan. Muun muassa turhaa sähkön käyttöä on hyvä tarkastella nyt kriittisesti.

Vuosittainen Säästöpankin Säästämisbarometri toteutettiin 18 – 69-vuotiaille suomalaisille internet-kyselynä elokuussa 2022. Valtakunnalliseen kyselyyn vastasi 1.516 suomalaista.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.