Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Melkein selkeää
16°C
Tuuli: 10 m/s SSW
 

MIESTENMUOTI: Valiomies on pukenut Hämeen miehiä 60 vuotta

Selinin perhe on tehnyt hämeenlinnalaisista herrahenkilöistä valiomiehiä jo 60 vuoden ajan. Perheyrityksen toisen polven yrittäjä Katri Selin-Nurmi on vaatettanut asiakkaitaan jo 35 vuotta ja jaksaa luovia tekstiilikaupan lämpöiseen vastavirtaan vahvana sekä itsenäisenä kauppiaana.

? Nykymies-nimisenä kaikki sai alkunsa. Äitini Rakel Selin oli kauppatöissä mukana jo 14-vuotiaasta asti. Hän työskenteli Lindellin hattuliikkeessä 1940?1950-luvun vaihteessa, edeten aina liikkeen johtoon asti. Kokemuksen kipinöittämänä hän 15.4.1957 aloitti oman vaateliikkeen, Nykymiehen, osoitteessa Sibeliuksenkatu 11.

? Muutaman vuoden kuluttua hattuja ja lyhyttavaraa kaupittelevan liikkeen oli vaihdettava nimeä, koska Helsingissä toimi myös samanniminen yritys. Näin nykyinen nimemme, Valiomies otettiin käyttöön, kertoo Rakelin tytär, toisen polven Valiomies-kauppias Katri Selin-Nurmi.

Kauppias Katri-Selin Nurmi Valiomiehestä on tehnyt töitä miestenmuodin parissa jo 35 vuotta.

Liike alkoi vakiinnuttaa mainettaan hämeenlinnalaisten miesten tyylikkäänä pukijana. 1960-luvulla Valiomies muutti Linnankadun ja Hallituskadun kulmaukseen, paikalle, missä nykyään sijaitsee RR-kahvila.

Naapurissa sijaitsi muun muassa Ollikan kultasepänliike ja kulmauksessa vastapäätä toimi autokauppa, nykyisen autokoulun sijoilla. Autokaupan lopetettua tämä kulma hiljeni ja Rakel Selin alkoi etsiä uutta liikepaikkaa.

Hämeen Sanomien omistamaan kiinteistöön Hallituskadulla vapautui vilkkaalle paikalle liiketilaa, joten nykyisille kulmille muutettiin vuonna 1973. Katrille tämä oli myös merkittävä virstanpylväs niin yrityksessä kuin omalla elämänkaarellakin.

? Olin nuorena neitona lähtenyt Ruotsiin katselemaan mahdollisuuksia. Olin kuullut, että Maraboun tehtaalla olisi paljon avoimia työpaikkoja. No, serkkutytön kanssa pamautettiin sisään suklaafabriikin työhönottokonttoriin matkalaukkujen kanssa ja jätettiin hakemukset.

? Muutaman päivän sisään pääsimmekin töihin. Erinäisiä työvaiheita tuli tämän lisäksi vietettyä muun muassa Hotelli Sheratonissa luksussviittien siivoojana ja Karoliinisessa sairaalassa lähihoitajana. Aloitin jopa opettajakoulutuksenkin Ruotsissa, mutta sitten tuli kutsu Hämeenlinnaan. Äiti pyysi avuksi Valiomiehen muuttoon Hallituskadulle. Muutto sitten venähti ja samalla reissulla tapasin tulevan aviomieheni. Näytti siltä, että palaan kotikaupunkiin ja jään töihin perheyritykseen.

Tästä lähti käyntiin Katri Selinin ura käyntiin vaatekauppiaana yhdessä äitinsä kanssa. Katri paiski töitä pitkiä päiviä, kävi ?kaikki mahdolliset kurssit ja tutkinnot? markkinointi-instituutissa, sai perheenlisäystä ja samaan aikaan 80-luvun värikäs muoti alkoi elävöittää myös hämeenlinnalaisten herrain habitusta.

? Vielä 80-luku oli suomalaisten vaateyritysten kulta-aikaa. Esimerkiksi Luhta oli niin valtava yritys, että sillä oli varaa tuoda silloinen Miami Vice -tähti Don Johnson omiin juhliinsa. Muistanpa myös, että hurjina juppivuosina myös Hämeenlinnan liikkeemme eteen saattoi kurvata eräs asiakas Lambourghinilla. Ostipa ajan trendikkääseen henkeen kokokeltaisen ja lilan puvun, kaikkine tykötarpeineen. Tehtiin hyvät kaupat, mutta jälkikäteen huomattiin, että ketkun kortti oli katteeton, naureskelee Katri Selin.

Miljoona markkaa ei kääntänyt päätä

1980-luvun noususuhdanteessa keskusliikkeet olivat kiinnostuneita pienestä hämeenlinnalaisesta herrainpukimosta. Eräs iso toimija tarjosi peräti miljoona markkaa Valiomiehen ostosta, mikä oli siihen aikaan kova raha.

Rakel Selin päätti kuitenkin, että hän ei elämäntyötään ja tyttärensä työpaikkaa myy. Samaan aikaan Katri ? monipuolisesti kouluttautuneena ? herätti kiinnostusta rekrytoijissa tekstiilialan huipulla.

Katrille tarjottiin unelmatyöpaikkaa suomalaisen vaatetusteollisuuden ja markkinoinnin parissa, mutta hän oli myös vastavuoroisen solidaarinen äitiään kohtaan ja päätti jäädä perheyritykseen töihin. Vuonna 1992 muutettiin nykyiseen liiketilaan, Hallituskatu 24:ssä.

Katrillakin on vierähtänyt jo 35 vuotta perheyrityksessä, mutta homma pyörii edelleen täysillä, muutaman työntekijän voimin. Valiomies on pysynyt itsenäisenä perheyrityksenä kautta aikain ja alkaa olla jo harvinaisuus tekstiilialan keskittyneessä sekä ketjuuntuneessa kokonaiskuvassa.

? Yrittäminen on totta kai elämäntapa. Paljon paiskitaan töitä ja lomat ovat aina vähissä, mutta silti tämä jaksaa kiehtoa sekä kiinnostaa vuodesta toiseen. Joka päivä on ilo nähdä asiakkaita, joita voi saada tyytyväiseksi. Vuosien varrella olemme vakiinnuttaneet itsemme tällä seudulla ja toki meillä käy säännöllisesti asiakkaita kauempaakin. On se niin hieno tunne, kun isät tuovat meille poikiaan tutustumaan pukeutumisen maailmaan sinne, mistä ovat sen itse aloittaneet. Olen todistanut jopa neljännen polven ?valiomieheläisen? asioineen meillä, iloitsee Katri Selin-Nurmi.

Vähittäiskaupan murroksessa maailman tuulet ovat puhaltaneet myös vaatekaupan alalle, välillä viileänäkin. Valiomies haluaa kuitenkin luovia lämpöiseen vastavirtaan. Pienenä yrityksenä se haluaa panostaa nimenomaan palveluun ja kokonaisuuksien luomiseen.

? Verkkokauppa ja halvat kansainväliset ketjut eivät sinänsä pelota, sillä onneksi löytyy aina asiakaskunta, joka odottaa ja saa haluamaansa palvelua. Asiakkaan epävarmuustilanteessa tarjoamme oman näkemyksemme tyylikkääseen kokonaisuuteen. Saatamme tässä tapauksessa joutua toimittamaan äidin, tyttöystävän tai vaimon virkaa. Muistan yllättävän tilanteen, missä sulhanen saapuu hääpäivän aamuna hankkimaan kostyymin, kun on ?unohtanut? aikaisemmin hoitaa asian. Meiltä saa aina sopivaa ja nopeasti, tarvittaessa vaikka korjausompelun kautta.

Kaupan tahti kiihtyy ja mallistot muuttuvat yhä nopeammin. Enää ei voida ostaa sisään koko sesongin tuotteita kerralla, sillä kysyntäkin on pirstaloitunut – pitää pystyä tarjoamaan mahdollisimman monipuolisesti ja nopeasti.

? Olemme tottuneet vastaamaan vaativaankin kysyntään. Nykymaailma on valitettavasti lietsonut itsepalvelukulttuuria, missä ei osata vaatia tarpeeksi palvelua ja muita laatutekijöitä. Ehkä me olemme tällä saralla onnistuneet pelaamaan korttimme oikein, palvelemalla kaikenkokoisia, -näköisiä ja ?ikäisiä miespukeutujia. Olemme erikoiskauppa, emme ylellisyyskauppa, kiteyttää Katri Selin-Nurmi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.