Perjantai 01.12.2023
Nimipäivät: Oskari

Tuuli:
 

LähiTapiola Loimi-Häme tutki toimialueensa ihmisten varallisuuden jakautumista

LähiTapiola Loimi-Hämeen teettämän kyselyn mukaan asunto, auto ja riittävän suuri pankkitili ovat kolme keskeistä varallisuuden lajia, joita Loimi-Hämeen toiminta-alueen asukkaat omistavat. Loimi-Hämeen toiminta-alueelle kuuluvat muun muassa Hämeenlinna ja sen ympäristökunnat, Forssa, Loimaa, Akaa, Valkeakoski ja Lempäälä.

Oma asunto, auto ja pankkitili ovat keskeiset varallisuuslajit, joita iso osa suomalaisista omistaa ja näitä suomalaiset myös haluavat omistaa.

– Kiinteää omaisuutta suomalaisilla on selvästi enemmän kuin rahoitusvarallisuutta siis esimerkiksi rahasto-osuuksia, osakkeita ja käteistä rahaa. Rahastosäästäminen ja muu arvopaperisäästäminen on kuitenkin tuttua jo hyvin monelle. Kyselyssä esimerkiksi rahasto-osuuksia kertoi omistavansa enemmän kuin joka kolmas vastaaja, LähiTapiola Loimi-Hämeen toimitusjohtaja Lauri Riekkola sanoo.

Suhtautumisessa omistajuuteen näkyy kuitenkin jo eroja ikäpolvien välillä. Kyselyyn vastanneista 15 – 34 -vuotiaista enemmän kuin joka kolmas piti kiinteän omaisuuden vuokraamista tai lainaamista tärkeämpänä kuin itse omistamista. Kyselyyn vastanneista 55 – 64 -vuotiaista vuokraamista piti tärkeänä vain 15 prosenttia.

Ikäpolvien välisiä eroja näkyi myös suhtautumisessa arvopapereiden omistamiseen. Nuoremmilla kyselyyn vastanneilla oli enemmän halua omistaa osakkeita, rahasto-osuuksia tai muita arvopapereita kiinteän omaisuuden sijaan.

– Kaksi- ja kolmekymppiset ajattelevat varallisuuden koostumuksesta eri lailla kuin vanhemmat sukupolvet. Heille rahoitusvarallisuuden kerryttäminen on lähes yhtä mieluisa
vaihtoehto kuin reaalivarallisuuden, Riekkola sanoo.

– Ikäpolvien väliset erot omistamisen mieltymyksissä voi osittain selittyä sillä, että esimerkiksi merkittävä osa nuorista aikuisista asuu enemmän vuokralla ja oman asunnon hankinta tulee kyseeseen vasta työelämään siirtymisen jälkeen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.