Torstai 18.04.2024
Nimipäivät: Valto, Valdemar

Tuuli:
 

LÄHITAPIOLA: Ladattavien laitteiden aiheuttamia tulipaloja edelleen harvoin

Ruoanlaitto, sähkölaitteet, koneet ja tulisijat ovat yleisimpiä asuntopalojen aiheuttajia. Arjen katsaus -tutkimuksensa tuloksia esitellyt LähiTapiola kertoo havainneensa, että myös kodin ladattaviin laitteisiin liittyy vuosittain useita vaaratilanteita. Vain noin puolessa kotitalouksissa on vaihdettu palovaroittimen paristo suositusten mukaan, selviää kyselystä.

Pelastustoimen tietoon tulee vuosittain noin 3.000 asuin- ja vapaa-ajanrakennusten palo- tai palovaaratilannetta. Näistä noin joka kolmas kehittyy rakennuspaloksi, joka tuhoaa laajemmin kiinteistöä tai irtaimistoa. Korona-aikana hälytysten määrässä on näkynyt pientä laskua.

– Koronavuosi 2020 oli poikkeuksellinen myös siinä suhteessa, että kotien palovahinkojen määrä väheni tilastojen valossa edeltävistä vuosista. Tämä näkyi myös meillä vakuutusyhtiössä, vaikka ihmiset viettivät paljon enemmän aikaa kotona. Yksi selitys tähän voi olla se, että vaikka vaaratilanteita ehkä sattui enemmän, ne saatettiin havaita nopeammin. Tällöin on mahdollista tehdä alkusammutus tai esimerkiksi havaita päälle unohtunut liesi tai silitysrauta riittävän ajoissa, sanoo liiketoimintajohtaja Marko Sinkkonen LähiTapiola Loimi-Hämeestä.

LähiTapiola Loimi-Hämeen toiminta-alueen kunnissa palokunta on viime vuosina saanut hälytyksen useimmin Hämeenlinnan, Loimaan ja Valkeakosken alueilla syttyneistä asuin- ja vapaa-ajan rakennusten paloista. Myös Forssa nousee tilastoissa korkealle. Pelastustoimen tilastojen mukaan 14 kunnan alueella on viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut runsaat 200 asuinrakennusten paloa sekä 380 palovaaratilannetta.

– On toki tärkeää muistaa, että vaikka palovahinkojen määrässä näkyisi pientä laskua, niissä menetetään edelleen vuosittain kymmeniä ihmishenkiä, sanoo Sinkkonen.

Pelastustoimen mukaan viime vuonna tulipaloissa menehtyi Suomessa 49 henkilöä, aivan kuten edeltävänä vuonna.

LähiTapiola tiedottaa korvaavansa kotivakuutuksesta vuosittain kymmenien miljoonien eurojen arvosta tulen, savun ja noen aiheuttamia palovahinkoja.

– Ladattaviin laitteisiin liittyvät paloriskit näkyvät LähiTapiolan vahinkotilastoissa, mutta niiden aiheuttamia paloja on onneksi edelleen verrattain harvoin, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

– Kodeissa käytetään yhä enemmän litiumioniakulla toimivia laitteita, kuten puhelimia, läppäreitä, älykelloja ja partakoneita. Pääosin laitteet toimivat turvallisesti, mutta on hyvä tiedostaa, että esimerkiksi vioittunut akku voi aiheuttaa palovaaran. Jos puhelin tai tabletti syttyy yöllä ladatessa palamaan, voi tilanne olla hengenvaarallinen, jos tuli pääsee leviämään esimerkiksi tekstiilien tai pöytäpinnan kautta, sanoo Marko Sinkkonen.

Kova isku, kastuminen tai esimerkiksi korkea lämpötila saattavat käynnistää litiumioniakussa vikaprosessin, jossa se voi turvota, kuumeta, kärytä ja pahimmillaan syttyä. Myös esimerkiksi viallinen laturi tai liian korkea latausvirta saattavat aiheuttaa laitepalon.

– Tärkeää olisi, ettei viallisen laitteen käyttöä jatketa. Jos laite on esimerkiksi turvonnut, kuumenee ladatessa voimakkaasti tai pitää erikoista ääntä, ei se ole enää turvallinen, sanoo Sinkkonen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.