Maanantai 30.01.2023
Nimipäivät: Irja
Hämeenlinna
Pilvistä
2°C
Tuuli: 6 m/s SSW
 

Kanta-Häme häntäpäässä Yrittäjien kuntabarometrissä

Raatihuoneen yleisö kuuntelemassa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukan esitystä marraskuussa 2016.

Yrittäjät arvioivat kantahämäläisen elinkeinopolitiikan Suomen kolmanneksi heikoimmaksi. Valtakunnallisille top-10 -listoille ei noussut tällä kertaa yksikään hämäläinen kunta, mutta positiivisia yllättäjiä löytyi useita.

Suomen Yrittäjät toteutti keväällä laajan kyselytutkimuksen, jossa maanlaajuisesti selvitettiin yrittäjien arviot oman kuntansa elinkeinopolitiikasta, yrityspalveluista ja päätöksenteosta. Kysely toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa kuntabarometrin nimellä, mutta vastaavia selvityksiä Suomessa on tehty aikaisemminkin kahden vuoden välein.

Tulokset eivät ole mairitelleet Kanta-Hämettä. Kaksi vuotta sitten julkistetussa tutkimuksessa Kanta-Häme oli vertailussa toiseksi heikoin. Tuoreessa, 9.6. julkistetussa kuntabarometrissä, sijoituksemme oli noussut yhdellä pykälällä. Yrittäjät arvioivat kantahämäläisten kuntien elinkeinopolitiikan Suomen 16. parhaaksi 18 maakunnan joukossa. Taakse jäivät vain Kymenlaakso ja Etelä-Savo.

? Kaksi vuotta sitten moni kunta havahtui tähän asiaan. Tehtiin päätöksiä työryhmistä ja kehittämistyöstä. Monissa kunnissa nämä keskustelukerhot ovat edelleen juuri tuolla tasolla: asioista keskustellaan hyvässä hengessä, mutta asiat eivät muutu uudistaviksi teoiksi, toteaa Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Minna Nissilä.

? Totta kai tarvitsemme pitkän tähtäimen kehitystyötä. Toimintaympäristön parantamiseksi se on välttämätöntä. Se on selkänoja, johon yrittäjien tulisi luottaa ja jonka turvin, he voivat kehittää omaa yritystä. Mutta sen rinnalla tarvitsemme dynaamista elinkeinopolitiikkaa, joka vaikuttaa arjessa. Tämän pitäisi tapahtua jo nyt, eikä lupauksena joskus tulevaisuudessa, kokenut kuntapoliitikko ja yrittäjä Nissilä analysoi.

Janakkalassa on ollut yrittäjien palautteen perusteella hyvä tekemisen meininki päällä jo jonkin aikaa. Yrittäjien paikallisyhdistys oli finaalissa kisaamassa Suomen Yrittäjien vuoden paikallisyhdistystittelistä aikaisemmin keväällä.

Aktiivisuus on kasvanut ja tässäkin kyselyssä janakkalalaiset yrittäjät olivat suhteellisesti koko maakunnan aktiivisimpia. He olivat myös maakunnan tyytyväisimpiä paikallisiin yrityspalveluihin.

Janakkalassa yrittäjät arvioivat Janakkalan yrityspalvelut maakunnan parhaimmaksi, mikä on johtanut onnistumiseen Janakkalan kunnan elinvoimapäällikkö Ismo Holstila?

? Valtuusto hyväksyi tasan vuosi sitten uuden elinvoimaohjelman, jonka toteutusta olemme tehneet uudella porukalla. Tekeminen on ollut laajapohjaista ja osallistavaa sekä tavoitteena on jatkuva oppiminen. Kaiken taustalla on kunnan strategiset valinnat, joihin yrittäjyys ja työpaikat keskeisesti kuuluvat, toteaa Holstila.

Tulokset otettiin myönteisesti yllättyneinä vastaan myös Janakkalan Yrittäjissä. Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Petra Pulkkinen uskoo myös suuren vastaajamäärän kertovan, että suunta on oikea.

? Tätä kehitystä tulee jatkaa, kunnan kannattaa kuunnella yrittäjien palautteita ja reagoida niihin. Samalla täytyy kiittää Janakkalan kuntaa siitä, että täällä on resursoitu vahvasti asiaan. Rohkaisenkin paikallisia yrittäjiä käyttämään meidän laadukkaita, yritystalo Veturin palveluita, Pulkkinen kiteyttää.

Elinkeinopolitiikan ja päätöksen teon lisäksi myös julkiset hankinnat olivat yrittäjien arvioinnin kohteena.

? Ypäjän menestyksen salaisuus julkisissa hankinnoissa on ollut mutkattomat välit paikallisiin yrittäjiin ja yrittäjäyhdistykseen. Hankinnoissa ja niistä tiedottamisessa noudatetaan lainsäädäntöä. Kunta pitää lisäksi huolen, että paikallisilla yrittäjillä on varmasti tieto lähestyvistä hankinnoista. Esimerkiksi teknisten palveluiden hankinnoissa hankkeet ovat onnistuneet paikallisten yrittäjien kanssa erinomaisesti. Tämä on osaltaan luonut myönteistä kuvaa, summaa Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.