Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 

Elinkeinoelämän etujärjestöiltä avoin kirje kuntapäättäjille

Hämeen Yrittäjät, Hämeen kauppakamari ja Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari ovat lähettäneet jätteenkuljetusten kilpailuttamista koskevan, avoimen kirjeen hämäläisille kuntapäättäjille. Järjestöjen toimitusjohtajien Juha Haukan, Jussi Eerikäisen ja Anne Pevkurin allekirjoittamassa kirjeessä ehdotetaan paitsi hankintaklinikkamenettelyn käyttöönottoa kilpailutusten valmistelussa, myös jaksotettuja kilpailutuksia.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 18.2.2016 palautti voimaan jätelautakunnan lokakuussa 2013 tekemän päätöksen Kiertokapulan toimialueella. Tuolloin tehdyn päätöksen mukaan Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla siirryttäisiin lokakuusta alkaen asteittain kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen.

Hämeen Yrittäjät, Hämeen kauppakamari ja Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari haluavat, että tulevien jätekuljetuksien kilpailutuksissa huomioidaan ensisijaisesti kuntalaisten tarpeet. Kohtuullisuuden ja oikeudenmukaisuuden tulee olla pääperiaatteina kilpailutuksien muotoiluissa ja aikataulutuksissa, kirjeessä todetaan.

Korkeimman hallinto-oikeuden helmikuisesta päätöksestä jätelautakunnan alkuperäisen päätöksen toteutusajankohtaan on vain kahdeksan kuukautta. Se on investointipainotteisella palvelualalla kohtuuttoman lyhyt aika, kirje jatkuu.

Kanta-Hämeen hankinta-asiamies yhteistyössä peruskuntien kanssa toteuttaa innovatiivisen hankintaklinikkakierroksen Kanta-Hämeen kunnissa syksyllä 2016. Työskentelyn tavoitteena on täsmentää tulevaa kilpailutusta, sen muotoilua ja ajoitusta sekä lisätä markkinatuntemusta ja parantaa palvelumuotoilua.

Tarkoituksena järjestöjen kirjeen mukaan on toteuttaa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukainen jatkovalmistelu kokonaisuudessaan ? laadullisesti korkeatasoisesti, viranhaltijoiden oikeusturvaa parantaen ja kuntalaisten kuuleminen huomioiden.

? Jo hankintaa alustavasti suunniteltaessa on huomioitava paikallisten yritysten mahdollisuus osallistua kaikkiin alueella toteutettaviin kilpailutuksiin. Tämä tarkoittaa käytännössä kilpailutuksien ajallista jaksottamista siten, että paikallinen yritys voi hävittyään osallistua jonkin toisen alueen kilpailutukseen. Pienet yritykset eivät voi osallistua samanaikaisiin kilpailutuksiin, vaikka kuljetusalueet itsessään olisivatkin pieniä. Kilpailutuksien jaksottaminen toteuttaa EU:n asettamia hankintaperiaatteita ja tulevaa hankintalakia, jota tulee noudattaa jo monilta osin, avoin kirje päättyy. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.