Maanantai 29.05.2023
Nimipäivät: Oiva, Oliver, Olivia
Hämeenlinna
Pilvistä
10°C
Tuuli: 5 m/s WNW
 

BAROMETRI: Pk-yrityksillä myönteiset odotukset tulevasta

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset tulevasta ovat parantuneet: Kanta-Hämeessä 37 prosenttia yrityksistä arvioi suhdanteiden paranevan seuraavan vuoden aikana. Vain noin joka kahdeksas pelkää suhdanteiden heikkenevän. Entistä useampi yritys haluaa kasvaa, eli uutta työtä on odotettavissa.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkistamasta Pk-yritysbarometrista. Siihen vastasi yli 6.000 yrittäjää eri puolilta Suomea. Kanta-Hämeessä kyselytutkimukseen vastasi 250 yrittäjää. Pk-yritysbarometri julkistetaan kaksi kertaa vuodessa. Siinä kysytään yritysten odotuksia tulevalle 12 kuukaudelle.

Liikevaihto-odotusten saldoluku nousi koko maassa keväästä kahdeksan yksikköä arvoon 36. Se on lähellä hyvän talouskehityksen aikaista keskiarvoa. Kokonaisuudessaan pk-yritysten arviot liikevaihdon kehityksestä vaikuttavat olevan hieman talousennusteita positiivisempia. Kanta-Hämeessä nousua oli neljä yksikköä arvoon 28.

Investointien saldoluku oli koko maassa positiivinen ensimmäisen kerran sitten kevään 2011, vaikka investointiodotukset ovat edelleen varovaiset.

? Talous on selkeästi kääntymässä. Jotta Suomi voisi lähteä hyvään kasvuun investointeihin rohkaisevia toimia tarvitaan, toimitusjohtaja Juha Haukka Hämeen Yrittäjistä sanoo.

Kanta-Hämeen alueen suhdannenäkymät henkilökunnan määrän suhteen ovat samalla tasolla kuin keväällä 2016. Noin 16 prosenttia alueen pk-yritysten edustajista arvioi henkilökunnan määrän olevan vuoden kuluttua tämän hetkistä suurempi ja 11 prosenttia arvioi henkilökunnan määrän olevan pienempi, saldoluvuksi muodostuu +6 (keväällä 2016 myös +6).

Koko maassa on eniten mahdollisuuksien mukaan kasvamaan pyrkiviä pk-yrityksiä (39 %). Yritystoiminnan loppumista ennakoi 2 % koko maan pk-yrityksistä. Kanta-Hämeen alueella on puolestaan eniten asemansa säilyttämään pyrkiviä pk-yrityksiä (38 %).

Yritystoiminnan loppumista alueella ennakoi 3 % vastaajista mikä on kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin keväällä 2016. Voimakkaasti kasvuhakuisia pk-yrityksiä on alueella vastaava määrä kuin keväällä. Investoinnit ja henkilöstön koulutus ovat koko maan ja Kanta-Hämeen pk-yrityksissä eniten käytettyjä uusiutumiseen liittyviä toimia. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.