Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Melkein selkeää
16°C
Tuuli: 10 m/s SSW
 

Mieluisaa kuunneltavaa konserttikauden päätteeksi

Säveltäjä Sauli Zinovjev aikoo tulla Hämeenlinnaan kuuntelemaan, miltä oma sävellys Sinfonia Lahden soittamana kuulostaa.

Säveltäjä Sauli Zinovjev aikoo tulla Hämeenlinnaan kuuntelemaan, miltä oma sävellys Sinfonia Lahden
soittamana kuulostaa.

Kauden viimeinen Sinfonia Lahden konsertti tutustuttaa kuulijansa nuoreen suomalaiseen säveltäjään, Sauli Zinovjeviin. Hänen opintojansa loppuvaiheessa Saksassa säveltämänsä Gryf voitti kolmannen palkinnon Uuno Klami -sävellyskilpailussa 2014.

Nuoren säveltäjän mukaan kilpailu sattui hyvään aikaan uran aloittamisen kannalta. Hän on samalla tyytyväinen kotimaahansa, joka hänen mukaansa on säveltäjälle hyvä paikka.

? Täällä on paljon isoja orkestereita. RSO  ja muutkin tilaavat sävellyksiä ja meillä on paljon säätiöitä, jotka kannustavat taiteilijoita. On hyvä olla osassa jatkumoa, iloitsee Zinovjev.

Gryf on kilpailun jälkeen esitetty jo Oulussa ja nyt Sinfonia Lahti esittää sen Hämeenlinnan lisäksi myös Lahdessa. Konsertissa kuullaan lisäksi Aleksandr Glazunovin Viulukonsertto a-molli op.82 solistina Maaria Leino.

Tuottaja Tatu Pohjola luonnehtii teosta slaavilaisen melankoliseksi ja surumieliseksi. Konsertin päättää Sergei Prokofjevin Sinfonia nro 7, jonka melodioita kuvataan yleisesti ?lapsekkaan onnellisiksi?. Väriä sinfoniaan tuovat muun muassa piano, harppu sekä laaja lyömäsoittimisto.

Kapellimestari, professori Okko Kamu jää eläkkeelle ja 16. päivänä on hänen viimeinen esiintymisensä Hämeenlinnassa Sinfonia Lahden puikoissa. Pitkän ja ansiokkaan uran tehnyttä kapellimestaria muistetaan ja kiitetään konsertin yhteydessä. Teos-esittelyjen aikana on halukkaiden mahdollista kirjoittaa oma tervehdyksensä onnittelukirjaan.

Luominen kirkossa

Joseph Haydnin säveltämä oratorio Luominen toteutetaan 23.4. Hämeenlinnan kirkossa. Tämän kirkollisen oopperan esittämisessä on merkittävä osuus kuorolla ja orkesterilla. Solisteina kuullaan sopraano Helena Juntusta, tenori Charles Barbieria ja basso Jari Parviaista. Hämeenlinnan kamarikuoro on koottu paikallisista laulajista. Haydnin mestariteos esitetään saksaksi.

Lammille ja Iittalaan

Sib Celebrations rantautuu myös kaupungin laitamille. Lammin Turvantalossa, lauantaina 9.4. viulisti Elias Koivisto ja pianisti Erkki Korhonen ovat valinneet ohjelmistoonsa Bela Bartokia ja Jean Sibeliusta. Iittalan koulukeskuksessa kuullaan kyseisten säveltäjien lisäksi myös Brahmsia 20.4.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.