Torstai 30.11.2023
Nimipäivät: Antti, Antero, Atte

Tuuli:
 

Keskiaikamarkkinoilla kisataan kalevalaisessa runonlaulannassa

Elokuussa Hämeen Keskiaikamarkkinoilla lauletaan vastustajat suohon Kalevalaisen runolaulanta-kilpailun merkeissä. Kilpailun järjestämisen taustalla ovat säveltäjä Jean Sibeliuksen juhlavuosi sekä 180 vuotta täyttävä Kalevala. Kansallissäveltäjän ja kansalliseepoksen kunniaksi Hämeenlinnassa järjestetään nyt ensimmäistä kertaa perinteitä uudistava, kaikille avoin runolaulantakilpailu.

Keskiaikamarkkinoilla esiintyy vuosittain Kuvassa Lauluyhtye Räikkä. Kuva: Martti Siren

Keskiaikamarkkinoilla esiintyy vuosittain useita laulu- ja soitinryhmiä, joiden musiikin juuret löytyvät suomalaisesta kansanperinteestä. Kuvassa Lauluyhtye Räikkä. Kuva: Martti Siren

? Sibelius sai vaikutteita musiikkiinsa Kalevalasta ja kansanperinteestä, kertoo Hämeen Keskiaikamarkkinoiden toiminnanjohtaja Sanni Hallanvaara.

? Kilpailulla on tarkoitus löytää lauluja ja sävelkulkuja, joista Sibelius olisi voinut aikoinaan innostua. Nyt jokaisella on mahdollisuus päästä esittämään pöytälaatikkorunojaan ja tuoda oma esityksensä juhlavuoteen.

Kilpailulla halutaan pölyttää käsitystä siitä, että runolauluperinne Suomessa olisi tiukkapipoista tai vain valikoituneen väen ymmärtämää kulttuuria. Kalevalamitta sopii myös nykysuomalaisen suuhun ja laulujen aiheet voivat olla hyvinkin arkisia.

Hämeen Keskiaikamarkkinoilla esiintyy joka vuosi useita laulu- ja soitinryhmiä, joiden musiikin juuret löytyvät suomalaisista kansanperinteistä. Nyt lava on vapaa ja kaikilla on mahdollisuus päästä luomaan perinnemusiikkia.

Kaikentasoiset trubaduurit ja laulajat ovat tervetulleita osallistumaan kilpailuun, jonka tuomaristossa istuu muun muassa Sibelius Celebrationsin johtaja, pianisti Erkki Korhonen. Laulujen ja runojen täytyy olla kirjoitettu kalevalamittaan, mutta esitystyyli on vapaa. Lavalle voi tuoda esimerkiksi punk- tai pop-henkisen esityksen. Runon voi halutessaan myös lausua tai vaikkapa räpätä.

Kilpailussa on nuorten ja aikuisten sarja solisteille ja ryhmille. Laulun tulee olla sanoitukseltaan ja sävellykseltään alkuperäinen, oma teos. Esityksen pituus on enintään kolme minuuttia. Laulut esitetään Hämeen Keskiaikamarkkinoilla perjantaina 21.8. Viimeinen ilmoittautumispäivä kilpailuun on 31.7. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.