Tiistai 16.07.2024
Nimipäivät: Reino

Tuuli:
 

Kanttorikuoron juhlakonsertissa messumusiikkia eri vuosisadoilta ja maista

Kanttorikuorossa esiintyvät Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttorit Heikki Seppänen, Sonja Saarikko, Anna-Maria Lehtoaho ja Ismo Savimäki. Kuva: Vanessa Morchio.

Pyhäinpäiväviikonloppuna vietetään sunnuntaina 5.11. myös uskonpuhdistuksen muistopäivää, johon reformaatioviikko samalla huipentuu.

Hämeenlinnan kirkossa kello 10 alkavassa uskonpuhdistuksen muistopäivän messussa saarnaa Sampo Kujala, liturgina on Sinikka Tuori ja kirkkomuusikoina Heikki Seppänen ja Ismo Savimäki. Lisäksi Vanajan kamarikuoro esiintyy Savimäen johdolla.

Hämeenlinna-Vanajan kanttorikuoro, urkurit ja vierailevat muusikot toivottavat kaikki tervetulleiksi Reformaatio 500 -merkkivuoden juhlakonserttiin Lobet den Herrn, alle Heiden! Tähän Hämeenlinnan kirkossa kello 17 alkavaan reformaation muistoksi ja Jumalan kunniaksi toteutettuun konserttiin on vapaa pääsy.

Uskonpuhdistuksen myötä kirkkomusiikki uudistui ? jumalanpalveluksissa käytetty kieli muuttui latinasta kansankielelle. Luterilaisessa kirkossa musiikki nousi keskeiseen asemaan. Luther arvosti musiikkia ja harrasti sitä, hän sävelsi useita yhä tänä päivänä käytössä olevia virsiä. Messun keskeinen rakenne muodostui jo tuhat vuotta sitten ja sen pysyviä osia Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus ja Agnus Dei on sävelletty vuosisatojen ajan kaikissa kristikunnan kolkissa.

Juhlakonsertissa messun rakenne toimii punaisena lankana musiikin vuorotellessa vuosisadalta ja maasta toiseen. Ohjelma koostuu alun perin messuun sävelletystä, nykyisin useimmiten konserteissa esitetystä musiikista aina 1500-luvulta näihin päiviin asti. Latinan kielen rinnalla kuullaan musiikkia saksaksi, suomeksi ja viroksi.

Konsertille on antanut nimen siinä kuultava Bachin motetti Lobet den Herrn, alle Heiden! Konsertissa kuljetaan myöhäisrenessanssisäveltäjä Orlando di Lassosta Bachin ja useiden romantiikan mestareiden kautta uudempaan ja moderniin musiikkiin, josta esimerkkeinä suomalaiset Jyrki Linjama ja Harri Kerkko.

Kanttorikuorossa laulaa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttoreiden Anna-Maria Lehtoaho, Sonja Saarikko, Ismo Savimäki ja Heikki Seppänen kanssa 12 kanttoria ja muusikkoa Etelä-Suomesta. Lehtoaho ja Saarikko esittävät myös urkukappaleita.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.