Torstai 25.07.2024
Nimipäivät: Jaakko, Jimi, Jaakob, Jaakoppi

Tuuli:
 

Hengitysyhdistys käynnistää harvinaisten keuhkosairauksien ryhmän

Kansainvälistä harvinaisten sairauksien päivää vietetään maailmanlaajuisesti vuosittain helmikuun lopussa, nyt jo yhdettätoista kertaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta harvinaissairauksista ja niihin liittyvistä haasteista. Vuonna 2018 päivän teemana on edellisvuoden tapaan tutkimus: kampanja muistuttaa harvinaissairauksien tutkimuksen tärkeydestä ja merkityksestä ihmisten elämään, hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Kanta-Hämeen Hengitys ry:n tiloissa Hämeenlinnassa aloittaa kokoontumisensa Harvinaisten keuhkosairauksien ryhmä tiistaina 13.2. kello 17.30- 19.30. Ryhmä on tarkoitettu kaikille harvinaista keuhkosairautta sairastaville ja heidän läheisilleen. Harvinaista keuhkosairautta sairastavalla on usein tarve vaihtaa kokemuksia ja tietoa toisen samaa sairautta sairastavan kanssa, koska sairaus tuo mukanaan monenlaisia arjen haasteita.

Harvinaisia keuhkosairauksia ovat esimerkiksi alfa1-antitrypsiinin puute, bronkiektasiatauti, keuhkofibroosi, primaari siliaarinen dyskinesia, korkea keuhkovaltimoverenpainetauti, sarkoidoosi ja trakeobronkomalasia. Harvinaisten hengityssairauksien, kuten monen muunkin sairauden, omahoidossa yhdistyy kaksi tärkeää asiaa: vertaistuki ja liikunta.

? Vertaistuen merkitystä hyvinvoinnille ja säännöllisen liikuntaharrastuksen ylläpidolle ei voi liikaa korostaa. Meidän yhdistyksessämme toimii aktiivisesti 11 liikuntaryhmää, joissa on mukana 200 aktiivista liikunnan harrastajaa. Mukaan toimintaan pääsee ottamalla yhteyttä esimerkiksi minuun, vinkkaa Kanta-Hämeen Hengitys ry:n viestintäsuunnittelija Matleena Aitasalo.

? Hengitysyhdistyksen jäsenet saavat lisäksi etuja paikallisista liikuntapaikoista, joten on monta syytä liittyä, vaikka ei itse sairastaisikaan hengityssairautta. Mehän huolehdimme myös hengitysterveyden ylläpidosta, Matleena Aitasalo kertoo.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.