Torstai 25.07.2024
Nimipäivät: Jaakko, Jimi, Jaakob, Jaakoppi

Tuuli:
 

KOTISEUTU: Mommilan seurojentalo kisaa hyvän korjauksen palkinnosta

Esimerkillisesti korjatulle seurantalolle myönnettävää palkintoa tavoittelee tänä vuonna suuri määrä ehdokkaita. Hyvän korjauksen palkinto jaetaan syyskuun toisena viikonloppuna. Voittaja sekä kunniamaininnan saaneet talot julkistetaan siis seurantalopäivänä.

Palkintoraadin valitsemien 12 finalistin joukossa on myös Mommilan Maa- ja Kotitalousseura ry.:n ylläpitämä Mommilan seurojentalo, joka nykyään sijaitsee Hämeenlinnan kaupungin alueella. Mommilan seurojentaloa kiitetään esteettömyyden parantamisesta ja kirkkokaminan säilyttämisestä.

Palkintoraati kiitti ehdotusten korkeaa tasoa. Suuressa osassa ehdotuksia oli tuotu hyvin esiin vanhaa rakennustapaa kunnioittava korjaus. Turhaa uusimista oli vältetty ja talojen eri ikäkerrostumien on annettu näkyä. Korjauksissa on käytetty perinteisiä materiaaleja ja työtapoja.

Myös talkootyötuntien määrä oli monessa korjauksessa huomattavan suuri. Kanta-Hämeestä 12 finalistin joukossa on myös Topenon Seurantalo Lopelta. Taloa ylläpitää Topenon maa- ja kotitalousseura ry.

Hyvän korjauksen palkinto myönnetään tunnustukseksi seurantalolle, jota on korjattu vanhaa kunnioittaen ja jonka käytettävyys on korjausten myötä parantunut. Palkinto jaetaan tänä syksynä kuudetta kertaa.

Palkintoraatiin kuuluvat arkkitehdit Leni Pakkala ja Ulla Rahola sekä perinnerakennusmestari Tapani Koiranen. Raadin puheenjohtajana toimii Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo. Palkinnon myöntää Seurantaloasiain neuvottelukunta.

Seurantalo on yhteisnimitys erilaisten aatteellisten yhdistysten kokoontumistiloikseen rakentamista taloista. Kaikkiaan erilaisia seurantaloja on Suomessa nykyisin noin 2.500. Niiden korjaustyö on kansallisesti merkittävä haaste, josta vastaavat usein paikalliset yhdistykset talkootyönä. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.