Perjantai 22.09.2023
Nimipäivät: Mauri

Tuuli:
 

VARHAISKASVATUS: “Huoltajien ja lasten ajatukset näkyvät uudessa VASUssa”

Päivisfutispaidan tekoa.

Hämeenlinnan kaupungin tuoreen varhaiskasvatussuunnitelman (VASU) laadinnassa on otettu huomioon huoltajille kevään 2017 aikana tehty kysely ja päiväkotien VASU-kahveilla kootut näkemykset. Hämeenlinnan VASU on valmistunut ja hyväksytty Lasten ja nuorten lautakunnassa toukokuun alussa.

? Suunnitelma on laadittu vahvassa yhteistyössä koko varhaiskasvatuksen henkilöstömme kanssa, ja sen rakentamisessa on kuultu monin keinoin lasten ajatuksia, sekä asiakaskyselyn ja huoltajille järjestettyjen vasu-kahvien kautta huoltajien näkemyksiä. Huoltajien ja lasten ajatukset näkyvät suoraan nyt hyväksytyssä VASU:ssa, palvelupäällikkö Nikke Keskinen lasten ja nuorten palvelujen hallinnosta kertoo.

Asiakaskyselyyn vastasi 460 vastaajaa. Kysely oli suomen kielen lisäksi tarjolla myös kuudella muulla kielellä (ruotsi, englanti, viro, venäjä, arabia, farsi), mutta niillä vastattiin vielä vähänlaisesti. Kysely oli Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen ensimmäinen monikielinen kysely.

Sekä asiakaskyselyn että vasukahvien keskustelujen perusteella huoltajat pitivät tärkeänä leikkimistä, ulkoilua, liikuntaa, kavereita, lämmintä ja myönteistä, lasta kunnioittavaa ilmapiiriä, merkityksellisestä, monipuolista tekemistä, kuten tanssimista, musiikkia, askartelua ja retkiä.

Tärkeänä koettiin myös lapsen aito kuunteleminen ja kasvattajan läsnäolo sekä vuorovaikutus lapsen kanssa. Ystävien ja kavereiden merkitys sekä merkityksellinen tekeminen heidän kanssaan korostui miltei jokaisessa vastauksessa.

Kysyttäessä, mitä elämässä tarvittavia taitoja haluaisit lapsen varhaiskasvatuksessa oppivan, olivat vastaukset hyvin yhdensuuntaisia. Keskeisimpänä ja tärkeimpänä nousivat sosiaaliset taidot ja terve itseluottamus.

Varhaiskasvatussuunnitelma on nyt ensimmmäistä kertaa normiluonteinen, toimintaa sitova ja velvoittava, ja se kattaa kaikki varhaiskasvatuksen toimintamuodot (perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito ja päiväkotitoiminta), sekä yksityisellä että kunnallisella puolella.

Lue myös: Vanhemmat mukaan tekemään uutta Vasua.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.