Maanantai 15.07.2024
Nimipäivät: Rauni, Rauna

Tuuli:
 

Valtuustossa aloitteita liukuesteistä ja terveyspalveluiden yhtiöittämisestä

Raatihuoneen valtuustosalin kokoustekniikka ei maanantaina toiminut. Valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas havainnollisti, että puheenvuoroa tulee pyytää kättä nostamalla.

Tunnelma Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokouksessa pysyi maanantaina rauhallisena siihen nähden, että kuntavaalien ennakkoäänestyksen alkuun on enää kolmisen viikkoa. Tapahtumia toki riitti, sillä tähän asti perussuomalaisten ryhmään kuuluneet Hanna Raita ja Heidi Sulander ilmoittivat virallisesti siirtyneensä keskustan ryhmään. Raita ja Sulander myös lähtevät vaaleihin keskustan listalta.

Keskustelua herätti Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n oman pääoman vahvistaminen 1,5 miljoonalla eurolla. Yhtiö muun muassa valmistautuu toteuttamaan Asemanrannan uudelle asuinalueelle noin 600-paikkaisen pysäköintilaitoksen.

Yhtiön omistaja eli kaupunki maksaa summan sijoituksena yhtiön vapaan oman pääoman (SVOP) rahastoon ja sijoitus käytetään uuden hankkeen käynnistämiseen liittyviin investointeihin.

Lulu Ranne (ps.) paljoksui kaupungin yhtiöiden määrää ja sanoi, että organisaatiouudistuksen jälkeen kolmannes nykyisestä yhtiöiden määrästä riittäisi.

Sosialidemokraatit olivat aloitteellisina. Valtuuston entinen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (eturivissä vas.) jätti valtuustoaloitteen Hämeenlinnan terveyspalveluiden yhtiöittämiseksi ja ryhmän nimissä jätettiin valtuustoaloite liukastumistapaturmien ennaltaehkäisystä.

Äänestämään jouduttiin kaupungin uudesta hallintosäännöstä, jonka on määrä tulla voimaan 1.6.2017 alkaen. Ensin kuitenkin yksimielisesti hyväksyttiin Tarja Filatovin (sd.) tekemä esitys hankintoihin liittyvien asioiden tuomisesta kokonaisuutenaan uuteen käsittelyyn toukokuussa.

Ritva Oinosen (vas.) kahdesta muutosesityksestä äänestettiin. Esitys strategian toimeenpanovallan siirtämisestä kaupunginjohtajalta kaupunginhallitukselle ja lautakunnille äänestettiin kumoon 50?9 ja esitys palveluverkkoa koskevien päätösten siirtämisestä valtuuston päätettäväksi lukemin 40?19.

Teija Arvidsson (kd.) nostatti kriittistä keskustelua uuden organisaation päällikköjen määrästä mainiten erityisesti opetuspuolen. Tarja Filatov puolestaan sanoi, että päällikköjen määrä ei kokonaisuutena lisäänny ja suurten muutosten yhteydessä on hänen mielestään hyvä, että joidenkin annetaan keskittyä kokonaisuuteen.

Satu Aaltosen (sd.) ja usean muun valtuutetun tammikuussa 2015 allekirjoittama valtuustoaloite sähköisten palveluiden käyttöönoton edistämiseksi Hämeenlinnassa on saanut odottaa vastaustaan kauan, mutta vastaus oli sitäkin perusteellisempi.

Sähköisten palvelujen käytön edistämiseksi on Hämeenlinnassa koottu vastuualuekohtaiset suunnitelmat toiminnan digitalisoimiseksi ja suunnitelmat on hyväksytty nimellä digiagenda. Satu Aaltonen kommentoi, että siinä missä alkuperäinen tavoite oli varmistaa, ettei kukaan putoa palvelujen ulkopuolelle sähköisen asioinnin yleistyessä, on digiagendassa rima nostettu vielä korkeammalle levelille.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä jätti maanantaina valtuustoaloitteen liukastumistapaturmien ehkäisystä. Sen pääpointtina on, että kaupungin halutaan selvittävän mahdollisuutta hankkia liukuesteitä niille ikäryhmille jotka eniten voisivat hyötyä asiasta.

Valtuuston aiemman puheenjohtajan, Iisakki Kiemungin (sd.) jättämässä aloitteessa taas halutaan, että kaupunki aloittaa välittömästi selvityksen Hämeenlinnan terveyspalveluiden siirtämiseksi osakeyhtiömuotoon. Perusteena on muun muassa varautuminen sote-palvelujen kilpailun avautumiseen.

Aloitteessa todetaan, että samaan yhtiöön pitäisi saada myös Janakkalan ja Riihimäen seudun perusterveydenhuolto ja siihen liittyvät toiminnot.

? Jos Forssan seudun ja Hattulan yksityistämishankkeet eivät etene, keskusteluja on avattava myös niiden suuntaan, aloite päättyy.

Kiemunki ei ole enää ehdokkaana Hämeenlinnan valtuustoon vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.