Perjantai 19.07.2024
Nimipäivät: Sari, Saara, Sara, Salla, Salli

Tuuli:
 

Tukieurot: Hyväntekeväisyys ja avustukset kirivät julkistuen rinnalle

Yksityishenkilöiden ja yritysten avustukset näyttävät kirivän yhä vahvemmin julkisten tukieurojen rinnalle Hämeenlinnan seudulla, puhutaanpa sitten kaikkien tarvitsemien palvelujen tai harrastustoiminnan järjestämisestä. Ja tarvetta on, niin kulttuurin kuin urheilunkin puolella.

? Avustus menee suoraan vähävaraisten perheiden lahjakkaiden nuorten harrastuksen tukemiseen, sanoi Hämeenlinnan Härmän manageri Petri Kesti, kun seuran Lammin Säästöpankilta saama 2.000 euron avustus tänään julkistettiin.

Miniteatterin toiminnanjohtaja Marja Myllyniemi, Suomen Posetiivarien Teuvo Ylitalo sekä Hämeenlinnan Härmän Petri Kesti ja Vladimir Uschanow olivat tuen saajien ja Lammin Säästöpankin Leena Rautavirta tuen myöntäjän edustajana avustusten julkistustilaisuudessa Hämeenlinnassa.

Miniteatterin toiminnanjohtaja Marja Myllyniemi, Suomen Posetiivarien Teuvo Ylitalo sekä Hämeenlinnan Härmän Petri Kesti ja Vladimir Uschanow olivat tuen saajien ja Lammin Säästöpankin Leena Rautavirta (kuvassa keskellä) tuen myöntäjän edustajana avustusten julkistustilaisuudessa Hämeenlinnassa.

? Vuosittain tulee eteen pelaajia, joiden harrastus loppuisi kausimaksujen takia ilman tukia. Ja harrastuksen lopettamisen jälkeen nämä nuoret helposti käyttävät vapaa-aikansa johonkin paljon hölmömpään kuin urheiluun, Kesti jatkaa.

Lammin Säästöpankki julkisti tänään saajat yhteensä lähes 60.000 euron taloudelliselle avulle. Vertailun vuoksi todettakoon, että Hämeenlinnan kaupungin elämänlaatulautakunnan avustusbudjetti on kutistunut runsaaseen 300.000 euroon, ja suurimmat tuen saajat, kuten Miniteatteri, käyttävät valtaosan avustuksistaan kaupungin tai sen omistamien yhtiöiden tilavuokriin.

Eniten pöyristystä on herättänyt Hämeenlinnan kaupunginorkesterin tuen marginalisoituminen vuosikymmenessä 80.000 eurosta 1.500 euroon. Kaupungin elinkeinostrategiaan kuuluvat tapahtumat, kuten Keskiaikamarkkinat, Linna Jazz ja stand up -komiikkafestari, puolestaan solmivat vuonna 2015 kukin kaupungin kanssa noin 10.000 euron suuruiset yhteistyösopimukset.

Suuruusluokka tapahtumaa kohti on sama kuin Lammin Säästöpankin voittovaroistaan jakamat avustukset Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan alueella yhteensä. Lisäksi Lammin Säästöpankki jakoi Hämeenlinnan kaupunkiin kuuluvien Lammin ja Tuuloksen pitäjien alueelle peräti lähes 25.000 euron avustukset. Hanssin Jukan Perinneyhdistykselle pankki myönsi 5.000 euron tuen. Yhdistys on rakentamassa kuuluisaa lentokonetta varten lisäosan Kauppakeskus Tuuloseen.

Tuuloksen pitäjän kaupalliseen keskukseen, Tuuloseen on rakentumassa lisäsiipi legendaarisen Hanssin Jukan palauttamiseksi Hämeenlinnaan.

Tuuloksen pitäjän kaupalliseen keskukseen, Tuuloseen on rakentumassa lisäsiipi legendaarisen Hanssin Jukan palauttamiseksi Hämeenlinnaan.

? Suurten kertaluontoisten hankkeiden sijaan Säästöpankit tukevat mieluummin useita hyviä, paikallisia hankkeita ? kuten meidän tapauksessa esimerkiksi lahjoitus Hanssin Jukan perinneyhdistykselle, toimitusjohtaja Markku Moilanen sanoo.

Tyytyväinen 2.000 euron avustuksestaan oli myös Hämeenlinnan Miniteatteri ry:n toiminnanjohtaja Marja Myllyniemi. Miniteatterin toiminnassa on vuosittain mukana noin 130 lasta ja Myllyniemi kertoi, että myös kulttuuriharrastuksessa joudutaan nykyään ottamaan yhä useammin huomioon erilaiset sosiaaliset ja kasvatukselliset ongelmat.

Suomen Posetiivarit ry sai 1.500 euron ja Hämeenlinnan Paukku ry 750 euron avustuksen. Paukku käyttää avustuksensa naperopesikseen ja Posetiivarit FinEst-posetiivifestivaalin järjestämiseen heinä-elokuun vaihteessa.

Muut avustuksen saajat seudulla olivat Parolan lennokkikerho 500, Hattulan nuorten vapaa-ajan tila Nurtsi 1.250 ja Janakkalan MLL:n paikallisyhdistys 2.000 euroa. Historiallisesti merkittävää Lammin Turvantaloa avustettiin 4.000 eurolla.

Entäpä yksityiset hyväntekeväisyysponnnistukset? Hyväntekeväisyystapahtumat Koivikko-kodin tukemiseksi, Palmusunnuntain konsertti Hattulan kirkossa ja huutokauppa kauppakeskus Goodmanissa, eivät aivan tuottaneet järjestäjien Pekka Purhosen ja Kristian Nordenswanin toivomaa viisinumeroista summaa, mutta kumpikin on tyytyväinen saavutettuun noin 7.000 euroon.

Kristian Nordenswan (vas.) ja Pekka Purhonen keräsivät noin 7.000 euroa lahjoitettavaksi Koivikko-kodille.

Kristian Nordenswan (vas.) ja Pekka Purhonen keräsivät noin 7.000 euroa lahjoitettavaksi Koivikko-kodille.

Järjestäjät esittävät samalla lämpimät kiitoksensa kaikille konsertissa mukana olleille ja huutokauppaan myytävää lahjoittaneille ja tuotteita ostaneille.

? Erityisen kiitoksen haluamme osoittaa Hattulan kunnalle huomattavasta panostuksesta huutokauppaan, Purhonen toteaa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.