Sunnuntai 28.05.2023
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Melkein selkeää
16°C
Tuuli: 10 m/s SSW
 

TEATTERI: Arvoituksellisia muunnelmia tulee myös Hämeenlinnaan

Näyttelijät Heikki Kinnunen ja Ilkka Heiskanen sekä ohjaaja Sakari Kirjavainen (kesk.) ovat tekemässä Arvoituksellisia muunnelmia.

Helsingin Kaupunginteatteri, Hämeenlinnan Teatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Logomo-teatteri ja Riihimäen Teatteri tuovat syksyllä 2017 ensi-iltaan Eric-Emmanuel Schmittin kirjoittaman Arvoituksellisia muunnelmia ?näytelmän.

? Minulla oli idea, että haluaisin tuoda Arvoituksellisia muunnelmia Hämeenlinnan Teatterin lavalle ja olisi hienoa saada mukaan Heikki Kinnunen ja Ilkka Heiskanen. Ajattelin, että tämä olisi parasta tuottaa muiden teattereiden kanssa yhdessä, joten ryhdyin selvittelemään muiden kiinnostusta, kuvaa Hämeenlinnan Teatterin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo yhteistuotannon alkuvaiheita.

Esitys saa ensi-iltansa studio Pasilassa 30.8.2017, josta se lähtee kiertämään muissa yhteistuotantoteatterissa. Nobel-palkittua kirjailijaa Abel Znorkoa esittää Heikki Kinnunen ja toimittaja Erik Larsenina nähdään Ilkka Heiskanen.

Näytelmän myötä aiemminkin yhdessä työskennelleet Heiskanen ja Kinnunen pääsevät maistelemaan uudenlaista kiertue-elämää. Arvoituksellisia muunnelmia on useamman teatterin yhteistyöhanke, jossa jokainen mukana oleva teatteri tuo panostuksensa näytelmän tuotantoon.

? Tämä on hieno tapa tehdä teatteria. Olen nöyrän kiitollinen, että kaikki mukaan pyydetyt ovat lähteneet tähän produktioon. Heikki Kinnunen on viimeisiä näyttämöhöyliä, legenda. Itselleni tämä on ?kerran elämässä? -tyyppinen kokemus, Heiskanen sanoo.

? Miehet analysoivat suuria asioita ? yksinäisyyttä, rakkautta, totuutta. Näytelmä on näennäisesti vähäeleinen, mutta siinä on kaikki: se on draama, komedia, farssi ja tragedia. Se on yksi hienoimmista näytelmistä, joita olen tehnyt ? samaan aikaan hauska ja raaka, kuin elämä itse, Heiskanen kuvailee.

Jo näytelmän lukuharjoitusten aikana Heiskaselle on käynyt selväksi sekin, että tarinassa on paikkoja, joissa hänen ei parane katsoa kirjailija Znorkoa näyttelevää Heikki Kinnusta.

? Siinä on vaarana menettää pokkansa ihan siitä syystä, että Kinnunen on niin helvetin hyvä.

Arvoituksellisia muunnelmia ?esityksen ohjaa Sakari Kirjavainen. Hän pitää esitystä kahden huikean näyttelijän ilotulituksena, joka kutsuu katsojat matkalle ihmisenä olemisen ytimeen. Esitys kysyy katsojalta, kuka olisit, ellei sinulla olisi ketään?

Schmittin näytelmässä vastahakoinen nobelkirjailija kohtaa sinnikkään toimittajan ja menneisyyden salaisuudet alkavat paljastua yllättävällä tavalla. Itsetietoinen nobelisti ja pelokas toimittaja ovat päältä katsoen epätasa-arvoinen pari, mutta illan edetessä käy ilmi, että molemmat ovat rakastaneet samaa naista.

Miesten käsitykset valheesta, totuudesta, rakkaudesta ja kuolemasta törmäävät, ja salaperäinen nainen yhdistää ja erottaa heidät.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.