Torstai 25.07.2024
Nimipäivät: Jaakko, Jimi, Jaakob, Jaakoppi

Tuuli:
 

TAIDE: Hämeenlinna 380 esittelee edustavan kattauksen muuttuvaa kaupunkia

Ali Munsterhjelm, Hämeenlinnasta, 1920-luku, Hämeenlinnan kaupungin museon kokoelma. Kuva: Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo.

Hämeenlinnan taidemuseo juhlii vuoden ensimmäisessä näyttelyssään 380 vuotta täyttävää Hämeenlinnan kaupunkia. Hämeenlinna 380 esittelee monipuolisesti miten taiteessa eri aikoina on kuvattu kaupunkia ja sitä ympäröivää maaseutua. Näyttelyssä kuljetaan kaduilla ja raitteja, toreilla ja tehdasmiljöissä sekä avarissa järvenranta- ja peltomaisemissa.

Pietari Brahen vuonna 1639 perustama kaupunki on aikojen saatossa muuttunut merkittävästi. Alkujaan se oli pienellä Vanajaveden rantakaistaleella aivan Hämeen linnan kupeessa. Suomen vanhimman sisämaakaupungin ensimmäiset vuosikymmenet olivat kituliaat. Varsinainen kehitys kaupunkina alkoi 1700-luvun lopulla, jolloin kuningas Kustaa III päätti siirtää kaupungin sen nykyiselle paikalle linnan eteläpuolelle.

Hämeenlinna on historiansa aikana ollut merkittävä hallinto-, koulu- ja varuskuntakaupunki ja kauppapaikka. Kaupungin pinta-ala on kasvanut useaan otteeseen. Viimeisimpänä kuntaliitoksessa vuonna 2009, jolloin Hämeenlinnaan liitettiin Hauhon, Kalvolan, Lammin, Rengon ja Tuuloksen kunnat.

Näyttelyn valmistelun yhteydessä Hämeenlinnan taidemuseo kartoitti teoskuulutuksin kaupunkia ja sitä ympäröiviä kyläkeskuksia kuvaavia taideteoksia. Syksyn 2018 aikana taidemuseo vastaanotti lähes 300 Hämeenlinnaa, Hauhoa, Kalvolaa, Lammia, Renkoa ja Tuulosta käsittelevän teoksen tiedot. Kartoitukseen osallistui erityisesti yksityisiä taiteenomistajia eri puolilta Suomea.

Suurin osa näyttelyyn tarjotuista teoksista kuvasi Hämeenlinnan kaupunkimaisemaa. Kyläkeskuksista kartoituksessa painottuivat erityisesti Tuulosta ja Hauhoa kuvaavat teokset. Kartoituksessa esiin tulleista teoksista näyttelyyn valikoitui noin kolmannes. Yksityiskokoelmateosten lisäksi näyttelyssä on mukana Hämeenlinnan kaupunginmuseon ja Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmien teoksia sekä taideteoksia yritysten kokoelmista.

Hämeenlinna 380 -näyttely esittelee monipuolisen kattauksen kaupunkia sekä sitä ympäröivää maaseutua kuvaavasta taiteesta. Keskiaikainen Hämeen linna on kautta aikojen ollut alueen kiinnostavimpia kuvauskohteita. Myös kirkot, näkymät kaduilta ja toreilta sekä seudun viljava maalaismaisema ja rehevä luonto ovat ikuistuneet sekä paikallisen taiteilijakunnan että vierailevien taiteilijoiden teoksiin aina 1700-luvun lopulta nykypäivään.

Kaupunkia ja sitä ympäröivää maaseutua ovat kuvanneet muun muassa Taisto Ahtola, Alarik Böök, Antti Favén, Väinö Kamppuri, Ivar Konstantin Kaskas, Johan Knutson, Egon Meuronen, Olli Miettinen, Ali Munsterhjelm, Hjalmar Munsterhjelm, Onni Oja, Yrjö Saarinen, Matti Savolainen, Viggo Wallensköld, Magnus von Wright ja Yrjö Yrjölä.

Hämeenlinna 380 Hämeenlinnan taidemuseossa 22.2.-5.5.2019.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.