Maanantai 15.07.2024
Nimipäivät: Rauni, Rauna

Tuuli:
 

SOTE: Hämeenlinna painaisi jarrua valinnanvapauden toteuttamisessa

Hämeenlinnan kaupunginhallitus ottaa maanantaina kantaa sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädäntöä koskevaan luonnokseen. Päätöspykälän valmistelijoina ovat tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari ja terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava.

Lakiesityksen mukaan asiakas voi valita sosiaali- ja terveyskeskuksen ja hammashoitolan, jossa palveluntuottaja voi olla julkinen tai yksityinen. Hämeenlinnassa on parhaillaan meneillään myös tähän liittyvä kokeilu kahdella terveyskeskusalueella. Lakiluonnos myös sisältää muun muassa tehtävänjakojen määrittelyä SOTE-keskusten eli suoran valinnan palveluntuottajien ja maakunnan liikelaitosten välillä.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esitettävässä lausunnossa kritisoidaan valinnanvapauden toteuttamisen aikataulua erityisesti kohdassa vapaamuotoiset huomiot. Virkamiesvalmistelijat pitävät lain suunniteltua aikataulua epärealistisena.

? Jos valinnanvapaus tulee mahdolliseksi koko Suomessa samaan aikaan kuin maakunnat aloittavat, merkitsee se sitä, että valmistelu olisi oltava pitkällä jo ennen 1.7.2018, jolloin palveluntuottajille tulee mahdollisuus ilmoittautua. Käytännössä julkisten sote-keskusten yhtiöittäminen pitäisi aloittaa välittömästi, tekstissä todetaan.

Edelleen lausuntoesityksessä huolehditaan, että “yhtiöittämisen kiirehtiminen tässä vaiheessa todennäköisesti aiheuttaisi epätarkoituksenmukaisten erillisten yhtiöiden perustamisen.”

Valinnanvapaus pitäisi lausuntoesityksen mukaan toteuttaa vasta esimerkiksi vuoden 2021 alusta, kun maakuntauudistus on toteutettu ja sen aiheuttamasta muutoksesta on toivuttu.

? STM:n valinnanvapauskokeilussa mukana oleville asiakkaille on kuitenkin mahdollistettava kokeilun päätyttyä eli lokakuun 2018 jälkeen jatkaa nyt kokeilussa valitsemallaan palveluntuottajalla, kynäilevät valmistelijat.

Valinnanvapauden toteuttaminen lain tarkoittamalla tavalla edellyttää toimivia, yhteiskäyttöisiä
tietojärjestelmiä, lausuntoesityksessä huomautetaan.

? Niitä ei ole saatavilla ja ne tulee luoda valtakunnallisesti. Muussa tapauksessa
verkostomaisesti toimivat palveluntuottajat eivät tiedä asiakkaan palveluihin vaikuttavia muissa yksiköissä tehtyjä arvioita ja toimenpiteitä. On arvioitu, että vaadittavien ict-järjestelmien luominen voi viedä jopa vuosia.

Maakunnan keinot valvoa palveluntuottajia jäävät valmistelijoiden mukaan epäselväksi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.