Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 

RESKARAFLAT: Pienpanimotuotteet kovassa huudossa

Pienpanimotuotteet ovat vähitellen löytäneet Hämeenlinnassa markkinansa. Suomalaisten artesaanioluiden suosio on noussut jopa niin suureksi, että pienemmät panimot joutuvat myymään eioota.

Pienpanimoiden tuotannon pullonkaulojen takia Albertin Kellarissa päädyttiin esittelemään joka kuukausi aina yksi uusi suomalainen artesaaniolut kerrallaan.

-Aloitimme pienpanimoteeman helmikuussa tilaamalla kerralla isomman erän. Tarjolla ovat jo olleet lohjalaisen Top Fuelin ja akaalaisen Hopping Brewsterin tuotteet, kertoo ?Allussa? olutasian omakseen ottanut Paula Härmä.

Huhtikuussa on vuorossa tuusulalainen Maku Brewing ja sen Savu Porter.

Albertin Kellarin teemaan kuuluu, että panimon edustaja saapuu pubiin kertomaan tuotteista jokaisen kuukauden ensimmäinen lauantai.

-Suomalaisia pienpanimoita on jo noin 60. Paras asiantuntija on tekijä itse. Yleisö on taas paras tuomari.

Olutravintola Birgerissä kotimaisia pienpanimotuotteita on ollut jo hyvän aikaa. Myös hanassa.

Paula Härmä innostui rakentamaan Albertin Kellariin teemoja pienpanimotuotteiden ympärille.

Paula Härmä innostui rakentamaan Albertin Kellariin teemoja pienpanimotuotteiden ympärille.

-Yleensä hanoissa on tarjolla  4-5 kotimaista pienpanimotuotetta. Saman verran löytyy pulloista, sanoo Perttu Yli-Paappala.

-Sitten vielä ulkolaiset päälle. Tosin joku saksalainen pienpanimo voitaisiin Suomessa tuotantomäärien suhteen laske isoksi.

Kyse onkin enemmän tuotantomenetelmästä ja ?ajatuksesta.

-Pienpanimo-oluissa on mukana aate ja käsityöläisyys. Määräthän ovat Suomessa pieniä. Panimot tekevät jopa muutaman sadan litran keittoja, Yli-Paappala kertoo.

Hämeenlinnassa ei ole kumma kyllä pienpanimoa. Lähin löytyy Pälkäneen suunnasta Rönnvikin tilalta, joka on menestynyt myös tilaviineillään.

Suurimmassa huudossa ovat runsashumalaiset ja katkeroiset IPA- ja APA-oluet, joita saa jo marketeistakin. Tosin alkoholipitoisuus on niissä leikattu alle 4,7 prosenttiin. Olutravintoloissa alkoholipitoisuus on suurempi.

-Kyllä se maku kummasti paranee prosenttien myötä, Paula Härmä vakuuttaa.

Maku Brewing -oluiden tuote-esittely Albertin Kellarissa la 2.4. klo 18. 

Ilkka Peltoniemi 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.