Lauantai 23.09.2023
Nimipäivät: Mielikki, Miisa, Minja

Tuuli:
 

Hämeenlinna missasi prosenttitaidetarjouksen

Hämeenlinnan kaupunki ja Engelinranta missasivat mahdollisuuden päästä yhdeksi Ympäristötaiteen säätiön tarjoaman taidekonsultoinnin pilottikohteeksi.

Engelinrannan kiinnostavaksi yhteistyökohteeksi valinnut Ympäristötaiteen Säätiö tarjosi keväällä Hämeenlinnalle mahdollisuutta liittyä ympäristötaiteen pilottihankkeeseen.

Säätiön tarjous taidekonsultoinnista ei päässyt koskaan Engelinranta Oy:n asialistalle. Säätiössä asia tulkittiin niin, että esitys jäi jonnekin byrokratian rattaisiin.

– Asia ei edennyt Hämeenlinnassa emmekä päässeet koskaan samaan pöytään Engelinranta Oy:n edustajien kanssa, muotoilee säätiön asiamies Erja Väyrynen.

– Jouduimme toteamaan, ettei Engelinrannasta ole taidekonsultoinnin kohteeksi ainakaan vuosille 2014-2015 ajoitetun pilotoinnin osalta.

Engelinranta Oy:n keväällä aloittanut toimitusjohtaja Kristiina Koskiaho epäilee, että säätiön markkinointitunnustelut menivät väärään osoitteeseen.

– Emme tunne koko asiaa. Kysyin asiasta hallituksemme puheenjohtajaltakin. Mahdolliset yhteydenotot ovat saattaneet jäädä myös toimitusjohtajuuden vaihdoksen katveeseen.

– Suhtaudumme ympäristötaiteeseen kuitenkin myönteisesti ja paikkoja Engelinrannassa riittää. Muuta emme nyt voi asiasta sanoa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman prosenttitaideohjelman tavoitteena on juurruttaa taidehankkeet osaksi rakentamiskulttuuria jo suunnitteluvaiheessa.

– Engelinrannan kaavoitus on juuri sellaisessa vaiheessa, että siihen olisi voinut nivoa yhteen alueen taiteen yleissuunnittelun.

– Se, että lopuksi pystytetään jotain avoimelle paikalla ikään kuin koristeeksi ei ole millään tavalla suunnitelmallista toimintaa, Väyrynen sanoo.

Pilottikohteissa toteutettavaksi valikoitujen taidetöiden rahoitus perustuu prosenttiperiaatteelle, jossa rakennusprojektin toteuttajat käyttävät 1 prosentin rakennushankkeen arvosta taiteeseen.

Rakennetun ympäristön taide tuo mukaan ympäristöön elämyksellisyyttä, viihtyisyyttä ja identiteettiä. Pilottikohteita on noin kymmenessä kunnassa -muun muassa Sipoossa ja Tuusulan keskustassa.

Aivan ilmaista pilotointi ei ole. Jokaisessa hankkeessa neuvotellaan tapauskohtaisesti erikseen, mihin tilaaja sitoutuu.

Minimissään se tarkoittaa, että edes yksi teos suunnitelmasta toteutuu tilaajan, tässä tapauksessa Engelinranta Oy:n, toimesta.

Vaikka pilotointimahdollisuus meni, niin Erja Väyrynen korostaa, että taide ehtii mukaan vieläkin.

Ilkka Peltoniemi 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.