Tiistai 29.11.2022
Nimipäivät: Aimo
Hämeenlinna
Pilvistä
-2°C
Tuuli: 3 m/s E
 

Promillerajan laskulla 45,6 prosentin kannatus

Tuoreen tutkimuksen mukaan liki puolet suomalaisista haluaisi laskea autoilun promillerajaa. Suomen Autokoululiitto ry:n (SAKL) TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 45,6 prosenttia suomalaisista haluaisi laskea promillerajaa.

Autoilun promilleraja on tällä hetkellä Suomessa 0,5. Naapurimaissa Ruotsissa ja Virossa se on 0,2. Ahvenanmaa suunnittelee promillerajan laskua tuohon naapurimaiden lukuun, jolloin Suomessa olisi käytössä kaksi eri promillerajaa.

Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi kommentoi tutkimuksen tulosta:

-Alkoholi ja liikenne eivät kuulu yhteen. Promillerajan lasku lisäisi liikenneturvallisuutta merkittävästi. Vakavat loukkaantumiset vähenisivät selvästi kuten myös kuolemaan johtaneet onnettomuudet. Lisäksi se olisi helppo ja halpa ratkaisu toteuttaa.-

-Riittävällä koulutuksella on mahdollista saavuttaa ennaltaehkäisevä vaikutus. Pakollinen mopokoulutus on hyvä esimerkki tästä. Se vähensi mopoilijoiden vakavien loukkaantumisten määrää yli 40 prosenttia.

Toisaalta liki puolet suomalaisista on tyytyväisiä nykyiseen promillerajaan.

-Alentaisin nollalinjalle 23,3 %

-Alentaisin jonkin verran 22,3 %

-Pitäisin ennallaan 47,6 %

-Nostaisin jonkin verran 4 %

-Nostaisin merkittävästi 1,3 %

-En osaa sanoa 1,5 %

Väestöaineisto koostuu 1000 haastattelusta. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.