Lauantai 09.12.2023
Nimipäivät: Anna, Anne, Anni, Anu, Anneli

Tuuli:
 

Opinnäytetyö: Kaloripuiston karttasarja innostaa kävelykuntoiluun

Kaupunkiympäristö tarjoaa monipuolisen ja elämyksellisen kävelyreittien verkoston, jossa voi kuntoilun lomassa kokea sekä kaupungin sykettä että luonnon rauhaa.

Riikka Sippola on tutkinut hämeenlinnalaisten mielipiteitä kävelykuntoilusta ja etsinyt nykyisestä kaupunkirakenteesta viihtyisiä kävelyreittejä opinnäytetyönä tuottamaansa Hämeenlinnan Kaloripuiston karttasarjaan. Sippola valmistuu hortonomiksi Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta syksyllä 2015.

Nykyihmisen istuva elämäntapa on terveysriski, johon jokainen voi liikuntatottumuksillaan vaikuttaa. Hämeenlinnassa omalta kotiovelta kaupunkiluontoon ja rakennettuun ympäristöön johtavat reitit on nyt helppo löytää Kaloripuiston kartan avulla.

Tutkimuksen mukaan lähiympäristön reiteistä kertova kartta innostaa kävelykuntoilun aloittamiseen puolta kyselyyn vastanneista miehistä ja 83 prosenttia naisista. Karttaan merkityistä lisätiedoista miehiä kiinnostavat eniten reittien varrelle merkityt käyntikohteet, naisia taas reittien pituus ja kiertämiseen kuluva aika.

Kaupunkirakenteen tiivistymisen myötä on tärkeää säilyttää asutuksen lähellä sijaitsevat taajamametsät. Selvityksen mukaan metsästä haetaan helpotusta stressiin. Noin puolet vastaajista rentoutuu lisäksi keskikaupungin jalankulkuystävällisillä alueilla, kuten torilla, kävelykadulla sekä kivijalkakauppojen ja kahviloiden tuntumassa. Liikenteen äänet eivät miellytä ulkoilijoita. Kaloripuiston reitit onkin pyritty sijoittamaan ympäristöään hiljaisemmille alueille, jolloin ulkoilukokemus muodostuu mukavaksi ja rentouttavaksi.

Reittejä voi kuntoilun ohella käyttää kaupungin nähtävyyksien ja näkymien esittelyyn, koululaisten oppimisympäristöinä ja vaikka koko perheen retkireitteinä eri leikkipuistoihin ja luontokohteisiin. Kaupungin uusille asukkaille asuinympäristö tulee tutuksi kartan vinkkien avulla. Kaloripuiston karttasarja on tulossa Hämeenlinnan kaupungin nettisivustolle syksyllä 2015. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.