Maanantai 15.07.2024
Nimipäivät: Rauni, Rauna

Tuuli:
 

Ollikaisen näyttelyssä sukelletaan todellisuuden ja alkuperän käsitteisiin

Taidehalli Hämeessä heinäkuussa esillä olevassa Paula Ollikaisen näyttelyssä maalaukset käsittelevät todellisuuden hahmottamisen kysymyksiä.

Paula Ollikainen: Australia Helsingissä (2023).

Näyttelyn teoksissa teemaa lähestytään kahdesta eri näkökulmasta. Lähtökohtana ovat olleet kolmiulotteiset luonnon tilanne- ja tapahtumamallinnukset, sekä hetket, joissa henkilökohtaisia tarinoita luodaan kameran läpi katsottuna.

Ollikaisen maalauksissa luonnontieteellisten dioraamojen rajaus vie katsojan uuden tulkinnan äärelle.

Rakennetut ja keinovaloin valaistut tieteelliset luonnon jäljitelmät ovat yksi todellisuuden esittämisen muodoista.

Näiden koosteiden kautta näemme niitä osia maailmasta, joissa emme ole olleet kokijana paikalla. Tieteellisistä mallinnuksista maalausten aiheiksi rajatut poiminnat kadottavat alkuperäisen lähtökohtansa ja muodostavat omat kertomuksensa.

Valikoidusta tarinankerronnasta on kyse myös maalauksessa, joka viittaa selfiekulttuuriin, ja yleisemminkin kameran linssin läpi suodattuneeseen aineistoon.

Perhealbumit ovat laajentuneet julkisesti leviävään kuvavirtaan ihmisten henkilökohtaisista kokemuksista. Maalaus on kuvaus kuvaamisesta, valikoidusta taustasta, sommitelmasta ja harkitusta olemisesta kuvassa.

Näyttelyn maalausten teemat yhdessä liittyvät laajemmin ajatuksiin siitä, mikä on alkuperäistä, mikä on totta ja kuinka jonkin asian rajaus voi värittää totuutta.

Taidemaalauksen näkökulmasta kysymyksen kiinnostavaksi tekee maalauksen rooli havaintojen jakamisen ja toistamisen muotona.

Paula Ollikainen (synt. 1973) on Sarkolassa asuva ja Tampereella työskentelevä kuvataiteilija.

Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2014. Ollikainen on pitänyt useita yksityis- ja yhteisnäyttelyssä Suomessa ja ulkomailla, joista viimeisin on ollut esillä galleria Katariinassa Helsingissä keväällä 2023.

Yksityiskokoelmien lisäksi teoksia on Kulturamt Landeshauptstadt Düsseldorfin, Helsingin taidemuseon, Turun kaupungin taidemuseon, Tampereen taidemuseon ja Kansallisgallerian, Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa.

Paula Ollikainen, Linnun Varjo Taivaalla. Taidehalli Häme 1.7.-25.7., Hallituskatu 14, 13100 Hämeenlinna. 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.