Maanantai 15.07.2024
Nimipäivät: Rauni, Rauna

Tuuli:
 

Museo Militariassa avautuu uusi näyttelyosio helmikuussa

Museo Militarian uusi näyttelyosio “Pohjan Pojista Suomen-poikiin ? Vapaaehtoisia Virossa ja Suomessa” avautuu yleisölle 2.2.2018. Kokonaisuuden ovat tuottaneet yhteistyössä Museo Militaria ja Viron Suurlähetystö Viron itsenäistymisen 100-vuotisjuhlavuoteen liittyen.

Pohjan Poikien kankainen jääkarhunpäätunnus. Pertti Ramstedtin kokoelma. Kuva: Museo Militaria.

Talvella 1919 kaksi suomalaista vapaaehtoisjoukkoa osallistui Viron itsenäistymiskamppailuun. Ensimmäinen suomalainen joukko Virossa oli I Suomalainen Vapaajoukko. Tunnetummaksi tuli toinen, Pohjan Pojiksi nimetty rykmentti. Kun Suomi parikymmentä vuotta myöhemmin kävi sotaa Neuvostoliittoa vastaan, vapaaehtoisten suunta muuttui. Yhteensä noin 3500 virolaista palveli Suomen talvi- ja jatkosodissa. Virolaisia vapaaehtoisia Suomen armeijassa kutsuttiin Suomen-pojiksi.

“Pohjan Pojista Suomen-poikiin” kertoo kuvien, tekstien, harvinaisten kunniamerkkien ja muiden pienesineiden kautta veljeskansojen vapaaehtoisten sotilaiden vaiheista niin Virossa kuin Suomessakin. Pääosa näyttelyn esineistöstä on porilaisen Pertti Ramstedtin yksityiskokoelmasta. Näyttelyosio on avoinna yleisölle 2.2.-16.12.2018.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.