Maanantai 15.07.2024
Nimipäivät: Rauni, Rauna

Tuuli:
 

MINUN MAANI: Kirjaston näyttelytila täyttyy hattulalaisesta taiteesta

Josef Tomminen ja Viikinki.

80-vuotias kuvanveistäjä-taidemaalari Josef Tomminen asettuu poseeraamaan veistoksensa Viikinki äärelle. Taustalla seinää täyttävät Ulla Kauhasen eläinaiheiset työt ja Piela Auvisen kaakelisarjan Kotipiha prototyyppi.

? Kesällä täytin 80 vuotta ja noin 40 vuotta olen tehnyt taidetta, Tomminen kertoo.

Hattulan puolella Pekolassa jatkuvaa ateljenäyttelyä pitävä Tomminen kertoo tehneensä ensimmäisiä piirroksia jo armeija-aikanaan 1960-luvun alussa. Ensimmäisen öljytyönsä hän kuitenkin maalasi vasta vuonna 1974. Tällä hetkellä maalaaminen on hänen mukaansa jäänyt vähemmälle.

Tommisen veistokset ja maalaukset ovat osa tänään avautunutta Hattulan taiteilijaseuran näyttelyä Hämeenlinnan pääkirjastolla. Näyttely kantaa nimeä Minun maani, joka teemallisesti kunnioittaa 100-vuotiaan Suomen juhlavuotta.

Josef Tommisen veistoksista toinen kantaa nimeä Penan Pässi. Nimen taustalla on tarina joka liittyy hämeenlinnalaisten hyvin tuntemaan Pentti “Pikku-Pena” Nyholmiin. Enkeliaiheisista töistään tunnettu Ulla Kauhanen puolestaan sanoo valinneensa mukaan eläintöitä nimenomaan näyttelyn juhlavuositeeman vuoksi.

Piela Auvisen töitä saa myös tunnustella.

Piela Auviselle Minun maani on tarkoittanut varsin konkreettisesti omaa maata. Vain savi on muualta, värit ja lasitteet Auvisen omalta kotipihalta. Kaakelisarja Kotipiha on Auvisen mukaan prototyyppi laajemmasta sarjasta.

? Teosta saa myös koskettaa, jolloin struktuuri ja kokonaisuus tulee lähemmäs, hän sanoo.

Tällä viikolla maanantaista perjantaihin kello 10?12 kirjastolle voi tulla tapaamaan myös yksittäisiä taiteilijoita. Näyttely päättyy syyskuun 3. päivänä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.