Maanantai 29.05.2023
Nimipäivät: Oiva, Oliver, Olivia
Hämeenlinna
Melkein selkeää
8°C
Tuuli: 5 m/s W
 

KRITIIKKI: “Kulttuuri- ja liikuntaohjelma jäi kartoitukseksi”

Kaupunginvaltuuston maanantaina jatkovalmisteluun passittamat liikunta- ja kulttuuripoliittinen ohjelma ja Hämeenlinnan tapahtumastrategia saivat valtuustossa osakseen myös kovaa kritiikkiä. Tätä kuultiin muun muassa selvityksen jäämisestä nykytilan kartoitukseksi.

Yksi suunnitelmien teon käynnistäneen aloitteen tekijöistä, Aarne Kauranen (sd.) sanoi, että lopputuloksesta jää vähän paha mieli.

? Tarkoitus on ollut vakava ja kyseessä on tärkeä sektori. Mihin meillä on kadonnut valmisteluvalmius ja tietotaito tehdä selvityksiä, jotka vastaavat siihen mitä on tarkoitettu?

Kauranen puuttui muun muassa siihen, että Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön sijaan ohjelmassa puhutaan syntymäkotisäätiöstä. Pieniä asiavirheitä löytyy muitakin, muun muassa Linna Rugby Club puuttuu korkeimmalla sarjatasolla pelaavien joukkueiden listasta.

Liikunnan ja kulttuurin ohjelmat keskusteluttivat valtuustoa yllättävän pitkään.

Liikunnan ja kulttuurin ohjelmat keskusteluttivat valtuustoa yllättävän pitkään.

Liikunta- ja kulttuuripoliittista ohjelmaa varten kerättiin kaupunkilaisten näkemyksiä “LiKu on Tour” -kiertueella eri kaupunginosissa, yhteisessä järjestöfoorumissa, nettikyselyllä ja luonnoksen avoimella kommentointimahdollisuudella.

Konkreettisia esityksiä on muun muassa harkinnanvaraisten avustusten kriteerien uudistaminen sekä hallinnon rationalisointi ja kehitystyö kuten Verkatehtaan alueen toimijoiden hallinnollisten päällekkäisyyksien purkaminen.

Tapahtumastrategian visiona vuodella 2025 on “Hämeenlinna ? Suomen vahvin tapahtumakaupunki.”

Pekka Kääriäinen (kok.) muistutti, että kulttuuri on maailmalla kenties voimakkaimmin kasvava sektori. Ryhmätoveri Vesa Kaloinen kysyi, “toimiiko täällä yhteistyö”?

? Tarvitaan yksi taho joka koordinoi kaikkia niitä tapahtumia jotka tänne on mahdollisuus saada. Se miksi tämä ei toimi nykyisellään on oma asiansa, hän vastasi omaan kysymykseensä.

Jari Kattainen (kok.) luonnehti verkostojohtamista vaikeaksi, koska organisaatiot pyrkivät suojelemaan autonomiaansa.

? Tässä kaupungilla voisi olla keskeinen rooli, sillä esimerkiksi tapahtumien valmisteluun liittyvät verkostot eivät toimi ilman johtajuutta.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) luonnehti suureksi kysymykseksi, ulkoistetaanko kulttuuri Linnan Kehitykselle. Hän ehdotti asian palauttamista valmisteluun.

Demarien Tarja Filatov sanoi ettei usko, että palauttaminen vie asioita eteenpäin.

? Mielestäni päätetään asia nyt, mutta mielletään tämä enemmänkin prosessin aluksi.

Teija Arvidsson (kd.) arvosteli, ettei strategiassa esitetä, miten tavoitteisiin päästään.

? Tämä ei anna askelmerkkejä, miten visioon aidosta kulttuurikaupungista päästään, hän sanoi ja kannatti Ojansuu-Kauniston palautusesitystä.

Suurtapahtuma. Power Cupin A-tyttöjen finaalissa kesäkuussa 2016 kohtasivat Nurmon Jymy ja PuMa Volley.

Suurtapahtuma. Power Cupin A-tyttöjen finaalissa kesäkuussa 2016 kohtasivat Nurmon Jymy ja PuMa Volley.

Hannu Kärpänen (kesk.) piti tarjolla olevia ohjelmia resurssit huomioon ottaen varsin kattavina. Hän myös arvosteli Martti Töttölän (vihr.) esittämää, kulttuurijohdon henkilöihin käyvää puheenvuoroa lähes työpaikkakiusaamiseksi.

Antti Leinikka (kesk.) sanoi kuunnelleensa kriittisiä kommentteja “menneen maailman byrokratian kaipuuna”.

? Kuka päättää tämän ja kuka päättää tämän. Jos aidosti tehdään yhteistyötä, kaupunki ei voi kaikkea määrätä.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala (oik.) puolusti liikunta- ja kulttuuripoliittista ohjelmaa sekä tapahtumastrategiaa.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala (oik.) puolusti liikunta- ja kulttuuripoliittista ohjelmaa sekä tapahtumastrategiaa.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala oli sitä mieltä, että elämänlaatulautakunta on tehnyt hyvää työtä.

? Kulttuuritoimintaa ei ole tarkoitus ulkoistaa Linnan Kehitykselle mutta tietyissä kokonaisuuksissa Linnan Kehityksen rooli on olla koordinoiva. Kun esimerkiksi lentopallon Power Cupin tai partioleiri Roihun kaltaisita tapahtumista tulee kyselyjä, Linnan Kehitys ohjaa kyselijät oikeille toimipaikoille.

Kehitysyhtiön kokoonkutsujan rooliakaan hän ei nähnyt valtapyrkeenä vaan osana prosessinkehitystä.

Ojansuu-Kauniston esitys pykälän palauttamisesta valmisteluun kaatui äänin 46?12, 1 tyhjä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) puolusti ohjelmaa mutta moitti omien kokemustensa pohjalta kaupungin eri kulttuuritoimijoiden kykyä tehdä yhteistyötä ja ajatella asioita muusta kuin omasta näkökulmastaan.

Valtuusto hyväksyi lukemin 12?47 Tarja Filatovin esityksen, jonka mukaan kaupunginhallitus valmistelee mallin, jolla ohjelman jatkovalmistelu kytketään Uusi Hämeenlinna -valmistelutyöhön. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.