Sunnuntai 10.12.2023
Nimipäivät: Jutta

Tuuli:
 

Kenraali Kaarlo Kivekäs Museo Militarian näyttelyn, yleisöluennon ja talvilomaohjelman aiheena

Kaarlo Kivekäs. Kuva: Jarmo Loikkasen kokoelmat.

Museo Militariassa avautuu näyttely ?Kaarlo Kivekäs ? kolmen armeijan kenraali 1866?1940?. Venäjän keisarillisessa armeijassa, Ukrainan armeijassa ja itsenäisen Suomen puolustusvoimissa palvelleen kenraali Kivekkään elämäntarina kytkeytyy kiinnostavasti Hämeenlinnaan.

Kivekkään vaiheisiin tutustutaan uuden näyttelyn lisäksi yleisöluennolla 21.2. ja talvilomaviikon askartelutyöpajassa 26.2.?3.3.

Valkealassa syntynyt ja Hämeenlinnassa koulunsa käynyt Kaarlo Kivekäs valmistui upseeriksi Haminan kadettikoulusta vuonna 1890. Kivekkään pitkä ja monivaiheinen sotilasura alkoi Keisarillisen Venäjän armeijassa Venäjän hallitseman Keski-Aasian Turkestanin eristyneissä oloissa, joissa Kivekäs palveli vuoristotykistössä 20 vuoden ajan.

Lokakuun vallankumouksen jälkeen kenraalimajuriksi ylennyt Kivekäs siirtyi itsenäisyyttä tavoitelleen Ukrainan puolelle. Ukrainan sekasortoisista oloista hän pääsi palaamaan kotimaahan kesällä 1918.

Itsenäisessä Suomessa armeijan alkuvuosina Kivekäs osallistui niin rannikkopuolustuksen, kenttätykistön kuin ilmatorjunnankin kehittämiseen. Vuosina 1919?1920 Kivekäs toimi tykistön tarkastajana ja kesän 1919 presidentinvaalin aikaan myös armeijan vt. ylipäällikkönä pitäen tiukasti kiinni siitä, että armeija ei sekaannu politiikkaan.

Talvisodan sytyttyä Kivekäs joutui jättämään eläkevuosiensa kodin Terijoella. Kivekäs kuoli poikavuosiensa koulukaupungissa ennen sodan päättymistä 19.2.1940. Hänet on haudattu Hämeenlinnaan Ahveniston hautausmaalle.

Museo Militarian Tykkihalliin avattava näyttely esittelee kenraaliluutnantti Kivekkään vaiheikasta elämää esineiden, kuvien, tekstien, filmien ja äänen kautta. Poikilo-museon kanssa yhteistyössä tuotettu näyttely siirtyy Hämeenlinnaan Kouvolasta. ?Kaarlo Kivekäs ? kolmen armeijan kenraali 1866?1940? on esillä Museo Militariassa 22.2.2019?29.3.2020.

Museo Militarian yleisöluennolla 21.2. kello 18 Kaarlo Kivekäs -näyttelyn käsikirjoittaja Jarmo Loikkanen kertoo kenraali Kivekkään elämästä. Tykkihallissa järjestettävälle luennolle on vapaa pääsy, ja luento kestää noin 1,5 tuntia. Museon kahvila ja museokauppa ovat avoinna ja päärakennuksen näyttelyihin on vapaa pääsy ennen luentoa kello 17?18.

Kivekkään maailmanmatkoihin tutustutaan lapsille sopivalla tavalla hiihtolomaviikolla 26.2.?3.3. Tykkihallin omatoimisessa työpajassa voi askarrella Kivekkään tyylin innoittamana sadan vuoden takaisen muodin mukaiset viikset.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.