Tiistai 26.09.2023
Nimipäivät: Kuisma

Tuuli:
 

Keittiömestari Ismo Aho taikoo lähituottajien aineksista maistuvia herkkuja

Keittiömestari Ismo Aho valmisti Härkäpapu falafel -annoksia.

Ravintola Piparkakkutalon keittiömestari Ismo Aho esitteli maanantaina järjestetyssä lähituottajatapaamisessa taitojaan peräti neljän ruokalajin verran. Paikalle saapuneet tuottajat ja median edustajat saivat hämmästellä Piparkakkutalon kykyä valmistaa ja tarjoilla toistakymmentä annosta kutakin ruokalajia nopeaan tahtiin.

Sopivan tukeva ja mausteinen tartar aloitti makujen ilotulituksen. Aineksina viiriäisen muna, shampanja kaprisvinagrette, retiisin versoja & dijonmajoneesi (Liha Maatila-Liha Meronen, Viiriäisenmuna Kiipulasta, retiisinversot Puutarha Miniverso).

Tuottajista paikalla olivat Kiipula Gardensin, Aliniityn tilan, Orastava aurinko Oy:n, Tuloiselan marjatilan, Puutarha Miniverson ja Maatila Liha-Merosen edustajat ? huippuraaka-aineiden tuottajia ympäri Hämettä.

Piparkakkutalo ostaa raaka-aineita myös monilta muilta tuottajilta. Tammikuussa 2017 ravintolan keittiömestarina aloittanut Aho kertoi, että tuottajia on alueelta löytynyt kiitettävästi.

Kaikki annokset olivat itsessään erinomaisia, mutta kenties paras makujen kombinaatio oli saatu vegaaniannos Härkäpapu falafeliin. Annos koostui seuraavista raaka-aineista: hernepyre, grillattua varsiparsakaalia & limellä maustettu kaurafresh (täysin vegaani annos, härkäpavut Tiirinkoskelta ja rucolan versoja Puutarha Miniversolta).

Samoin ravintolassa on lisätty kasvis- ja vegaaniruoka-annoksia ja uudet annokset on otettu vastaan erinomaisesti. Härkäpapu falafel oli ainakin täysi napakymppi laajoine makukirjoineen.

Pääruoassa oli mukana harvinaista lihaa, mangalitza-possua joka maistuu taivaallisen murealta. Annos kokonaisuudessaan: Mangalitzapossua, kuusenkerkkäjuureksia, selleripyreetä & valkosipuliconfit-kastike (Mangalitza Aliniityn tilalta, juurekset Orastava aurinko, herneenversoa Puutarha Miniverso).

Mutta lihaa ei tietysti ole hylätty ja “maistiaisten maanantaina” sitä edusti pääruoan Mangalitza-possu. Liha oli poikkeuksellisen mureaa ja maistuvaa kuten sen kanssa tarjotut juureksetkin.

Härkäpapupannukakku, mansikkakermajäätelöä, kuivattua mansikkaa & marenkia.
(Härkäpapujauhot Tiirinkoskelta, mansikat Tuloiselan tilalta ja jäätelö tehty HAMK:in meijerillä).

Vielä oli makuhermoja kutkuttamassa ? koko ruokailun ajan taustalla tuoksuneen kahvin kera ? todellinen lähiruokajälkkäri. Härkäpapupannukakku oli saanut kylkeensä Tuloiselan marjatilan mansikoista valmistetun jäätelöpallon ja kokonaisuus päätti ruokailun kesäisen raikkaasti.

Historiaa henkivää Piparkakkutaloa voi myös miljöönä suositella Hämeenlinnan kesävieraalle siinä missä kantakaupunkilaisellekin.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.