Perjantai 29.09.2023
Nimipäivät: Mikko, Mika, Mikael, Mikaela, Miika

Tuuli:
 

KAUPUNKI: Valinnanvapautta käyttäneiden tulotaso ei selviä terveystilastoista

Hämeenlinnassa käynnissä olevan terveydenhuollon valinnanvapauskokeilun aikana yksityisen terveysaseman valinneita on toistaiseksi 2.339 eli 12,9 prosenttia kokeilualueen väestöstä ja uusia valintoja tehdään noin 50 valinnan viikkotahdilla.

Vaihtamistaajuus on kaupungin tiedotteen mukaan ollut sama toukokuusta 2017 lähtien. Yleisimmin valinta tehdään, kun palveluille on tarvetta. Kolme neljästä valinnan tehneestä on asioinut valitsemallaan palveluntuottajalla kuukauden kuluessa valinnasta.

Kaupungin tiedotteessa mainitaan Ylen uutisoineen verkkosivuillaan 18.9.2017 valinnanvapauskokeilusta, että kokeilusta hyötyvät erityisesti varakkaat.

? Valintoja tehneet eivät kuitenkaan eroa keskimääräisestä hämeenlinnalaisesta, huomautetaan projektipäällikkö Niina Haake´n ja hallintoylilääkäri Markku Nurmikarin laatimassa tiedotteessa.

Kokeilu on Hämeenlinnassa jatkunut nyt puoli vuotta Lammi-Tuuloksen ja Jukolan terveysasemien alueilla. Tähän mennessä on havaittu, että aiempaa suurempi osa kuntalaisista on käyttänyt terveyspalveluja.

Vähintään kerran valitsemansa terveysaseman palveluissa käyneitä on 13,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Valinnan tehneiden aiempi palvelujen käyttö tai tilastoidut käyntisyyt eivät eroa keskimääräisestä hämeenlinnalaisesta. Asiakkaiden tulotasoa ei terveystilastoista voi selvittää. Näin ollen ei voida yleistää, että valinnanvapautta olisivat käyttäneet erityisesti varakkaat henkilöt.

Kokeilu jatkuu vuoden 2018 lokakuun loppuun. Kokeilun aikana tullaan kyselytutkimuksella selvittämään tarkemmin vaihtajien taustatietoja ja vaihdon syitä. Monipuolisen tiedon saaminen valinnanvapaudesta on yksi keskeinen kokeilun tavoite.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.