Lauantai 23.09.2023
Nimipäivät: Mielikki, Miisa, Minja

Tuuli:
 

Kari Suomalainen, Kekkonen ja kylmä sota aiheena Skogsterin luennolla

Visavuoren museon johtaja Pälvi Myllylä johdattelee Museo Skogsterissa keskiviikkona 29.11. kuulijat aikamatkalle kylmän sodan ja Kari Suomalaisen pilapiirrosten maailmaan. Kello 17 alkavalle luennolle on vapaa pääsy. Seminaaritila Andersin 50 paikkaa täytetään saapumisjärjestyksessä.

Kari Suomalainen, HS 1968 (Urho Kekkonen ja NL:n pääministeri Aleksei Kosygin) (c) Hämeenlinna kaupunginmuseo

Kari Suomalainen oli 1950-luvulta alkaen järkähtämätön kylmän sodan soturi. Kari ei piitannut mistään ystävyyspuheista tai opinkappaleista, vaan hän piirsi niin kuin oikeaksi tunsi. Hän arvosteli kaikkia ja kaikkea, naurun avulla hän sai sen tehdä. Kekkonen kihisi raivosta ja Neuvostoliiton johtajat nuhtelivat Helsingin Sanomia, mutta Karia ei kahlittu.

Kylmän sodan aikana Kari oli ikään kuin varaventtiili suomalaisten suhtautumisessa Neuvostoliittoon. Suomalaiset ja suomalainen lehdistö olivat varovaisia puheissaan itänaapurista, mutta Kari piirsi sen, mitä ei ollut soveliasta sanoa tai kirjoittaa. Siksi Suomen sodanjälkeistä historiaa ei voi kirjoittaa mainitsematta Kari Suomalaisen osuutta. Hän kuvitti kylmän sodan.

Tilaisuus päättää Idästä tuulee -näyttelyn sisältöihin liittyvän luentosarjan, jossa kuultiin puheenvuoroja Venäjän vaikutuksesta Suomen historiaan, kulttuuriin ja politiikkaan. Samalla päättyvät syksyn osalta Museokeskiviikot Museo Skogsterin keskiviikkoilloissa. Tapahtumasarja jatkuu uusin aihein jälleen keväällä 2018.

(Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.