Perjantai 22.09.2023
Nimipäivät: Mauri

Tuuli:
 

KANTAESITYS: Uutta musiikkiteatteria satavuotiaalle Suomelle

Hämeenlinnan kaupunginteatterin kantaesitys Suomi sataa ja tuulee on näyttelijä Mikko Töyssyn mielestä hyvä katsaus suomalaisuuteen. Hän nimittää Kirsi-Kaisa Sinisalon ja Henna-Maija Alitalon käsikirjoittamaa teosta suomalaisuutta tutkivaksi episoditeatteriksi.

? Oikeastaan tämä on uutta musiikkiteatteria. Mukana on erilaisia kohtauksia ja tyylilajeja. Mitään ei rienata eikä shokeerata, lisää Maiju-Riina Huttunen.

Suomi sataa ja tuulee tulee ensi-iltaansa torstaina 16.2.. Estradilla nähdään Maiju-Riina Huttunen, Mikko Töyssy, Henna-Maija Alitalo, Anneli Ranta, Matti Leino, Lotta Huitti ja Pekka Heikkinen (edessä). Kuvaaja Tapio Aulu / Hml Teatteri

Sinisalo ja Alitalo ovat yhdessä käsikirjoittaneet näytelmän henkilökunnan mietteistä, maahanmuuttajien kotouttamista edistävien työpajojen antamista ajatuksista ja yleensäkin maailman tapahtumista.

? Mukana on monta näkökulmaa monelta ihmiseltä, yhteiskuntakriittistä puhetta perheväkivallasta ja vanhusten asemasta menemällä myös tulevaisuuteen. Missä Suomi mahtaa olla 30 vuoden päästä, kysyy Henna-Maija Alitalo.

Näytelmän valmistuminen on Alitalon mukaan työryhmän yhteinen prosessi, jossa teksti on vellonut ja muotoutunut harjoitusten edistyessä. Kukin on saanut sanansa sanoa ja joka päivä siihen napataan jotakin myös ajankohtaisista uutisista.

? Viikkoa ennen ensi-iltaa isot linjaukset on tehty ja loppu viimeistellään ennen ensi-iltaa. Etenkin omia repliikkejä voi vielä peukaloida, ihastelee Töyssy.

Kaupunginteatterin musiikkiteatterissa kuullaan vain uusia kappaleita, jotka on kirjoittanut Jarkko Martikainen, säveltänyt Petri Tiainen ja sovittanut kapellimestarinakin toimiva Antti Paranko. Rooleissa ovat Henna-Maija Alitalo, Maiju-Riina Huttunen, Lotta Huitti, Pekka Heikkinen, Matti Leino, Anneli Ranta, Mikko Töyssy ja Otto Rantanen.

Ensi-ilta on torstaina 16.2. kello 19 Hämeenlinnan kaupunginteatterissa.

Anneli Heräjärvi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.