Maanantai 15.07.2024
Nimipäivät: Rauni, Rauna

Tuuli:
 

Joulu tuo valoa pimeyteen

Joulukirkko on vuoden odotetuimpia ja kauneimpia kirkkotilaisuuksia. Tuhannet kaupunkilaiset haluavat jakaa toisten kanssa tiedon ja ilon Vapahtajan syntymästä ja kokea yhdessä syvää joulurauhaa.

? Joulukirkko on osa suomalaisen luterilaisuuden kulttuuria. Monet joululaulutkin, kuten Joulukirkkoon, kertovat siitä ja sen perinteistä, Hämeenlinna-Vanajan seurakuntapastori Elias Riikonen kertoo.

Ennen vanhaan kirkkoon pitikin joulupäivänä lähteä hevosreessä aamuyöllä, koska perille piti ehtiä aamukuudeksi. Nykyään kirkkotilaisuuksia on jokaiselle suotuisaan aikaan. Jouluaattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä järjestetään Hämeenlinnan seurakunnissa eri kellonaikoihin jumalanpalveluksia ja hartauksia.

Jouluaattona ollaan odotuksen täyttymisen ovella. Jouluyö on Kristuksen syntymisen yö. Jouluyön messu on monessa kristillisessä kirkossa joulunvieton päätapahtuma, joka merkitsee joulupäivän alkua. Jouluyön kirkkoja on Hämeenlinnan kirkossa kello 22, Vanajan kirkossa kello 22 ja 24 sekä Hauhon kirkossa kello 23.

Joulupäivänä 25.12. pastori Elias Riikonen ja kanttori Markku Sintonen kutsuvat kirkkoväkeä sanajumalanpalvelukseen Hämeenlinnan kirkkoon kello 8. Jouluaamun jumalanpalveluksessa kuljetaan paimenten kanssa Betlehemiin katsomaan vastasyntynyttä Jeesusta.

? Aamu tuo valoa pimeyteen, samalla tavalla kuin Jeesuksen syntymä on tuonut toivoa epävarmuuden keskelle. Jumalanpalveluksessa paimenien kanssa kumarrutaan seimen äärelle, Riikonen sanoo.

? Joulukirkkoon kuuluvat perinteisesti Luukkaan evankeliumi sekä Enkeli taivaan -virsi, Riikonen lisää.

Tapaninpäivä eli toinen joulupäivä 26.12. on ensimmäisen marttyyrin, Stefanoksen ja hänen myötään kaikkien marttyyrien muistopäivä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.