Maanantai 04.12.2023
Nimipäivät: Airi, Aira

Tuuli:
 

Ismo Savimäestä Director Cantus

Tampereen tuomiokapituli on myöntänyt director cantus -arvonimen Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttori Ismo Savimäelle.

 

Director cantus (laulun johtaja) on Suomen valtion virallinen arvonimi. Tuomiokapituli myöntää director cantuksen arvonimen kanttorille ansiokkaasta palvelusta. Kirkollista alkuperää oleva arvonimi on laajentunut yleisesti musiikin alalle. Presidentti voi myöntää arvonimen muillekin kuin kirkkomuusikoille.

Kanttori Ismo Savimäki on kotoisin Haapajärveltä Pohjanmaalta. Hän tuli kanttoriksi Vanajan seurakuntaan vuonna 1994, pian 20 vuotta sitten.

Savimäki on erityisesti tullut tunnetuksi kuoronjohtajana. YLE Radio 1 valitsi hänen johtamansa Vanajan nuorisokuoron vuoden nuorisokuoroksi kaudella 2011-2012.

– Tulin ammattiin urkuvetoisesti, mutta sain heti johdettavaksi Vanajan lapsikuoron. Kuoro alkoi nopeasti laajentua ja laulajien kasvettua piti perustaa uusia kuoroja, kertoo Savimäki.

– Alunperin olin kiinnostunut vain umpiklassisesta musiikista. Kun aloin musisoida lasten kanssa, piti laajentaa valikoimaa. Nykyisin ehdoton johtotähteni on monipuolisuus. Laulamme kuoroissa ihan kaikenlaista musiikkia, kunhan se vain on hyvää.

Kuorojen lisäksi Savimäki mainitsee kanttorin uransa merkkihetkinä koululaisten Virsiä!-tapahtumat, joissa opetellaan koulun musiikin tunneilla valikoima virsiä ja lopuksi kokoonnutaan Hämeenlinnan kirkkoon veisaamaan orkesterin ja bändin säestyksellä.

– Ne luovat uskoa siihen, että kaikki lapset saa laulamaan. Laulutaitoa pitää opettaa ja harjoittaa, kuten muitakin taitoja. On hienoa trimmata yksittäisiä kuoroja. Vielä merkittävämpää on kuitenkin, jos pystyn vaikuttamaan siihen, että mahdollisimman moni löytää laulun. Kouluyhteistyö on tässä ihan avainasemassa.

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.