Perjantai 29.09.2023
Nimipäivät: Mikko, Mika, Mikael, Mikaela, Miika

Tuuli:
 

Hjalmar Munsterhjelmin maisemat esillä Hämeenlinnan taidemuseossa

Hämeenlinnan taidemuseo esittelee kesänäyttelynään 14.6.?15.9. maisemamaalauksen pioneerina tunnetun Hjalmar Munsterhjelmin (1840?1905) tuotantoa. Munsterhjelmin kuvaukset hämäläisestä maalaismaisemasta, talvisesta saaristosta ja öisestä kuutamosta ovat ihastuttaneet yleisöä kautta aikojen. Suurnäyttely kokoaa yhteen taiteilijan tunnetuimpia ja merkittävimpiä maalauksia.

Hjalmar Munsterhjelm oli kotoisin Tuuloksesta Hämeestä ja hämäläinen maisema oli taiteilijan tärkeimpiä kuvauskohteita. Kotikartanoa ympäröivä maalaismaisema rehevine rantapeltoineen ja kaislikkoineen sekä talonpoikaisine hirsirakennuksineen on piirtynyt useisiin taiteilijan teoksiin.

Myös idylliset merenrantanäkymät ja ensilumiaiheet saaristosta ovat tuttuja taiteilijan teoksista, samoin kuin vehmaat maalaismaisemat ja jylhät vuoristonäkymät Etelä-Saksasta. Ehkä parhaiten Hjalmar Munsterhjelm tunnetaan tunnelmallisista ilta- ja kuutamokuvauksistaan.

Hjalmar Munsterhjelm oli aikakautensa johtavia maisemamaalareita. Hän oli Düsseldorfin taideakatemian kasvatteja ja pysyi uskollisena opintoaikaan omaksumalle romanttishenkiselle tyylille. Tunnusomaista Munsterhjelmin teoksille olikin lempeä, idyllinen tunnelma ja aiheen idealisointi ja kaunistelu, mutta myös dramatisointi. Maalaukset pohjasivat todelliseen maisemaan ja luonnossa tehtyihin piirustuksiin.

Varhaisissa teoksissaan Munsterhjelm noudatti taideakatemiassa omaksumiaan työtapoja ja maalasi teoksensa sisällä ateljeessa ulkona tehtyjen luonnosten pohjalta. 1880-luvun alussa hän uudisti ilmaisuaan uuden ranskalaistyylisen ulkoilmamaalauksen ja realismin hengessä.

Tämän jälkeen teosten väritys vaaleni ja Munsterhjelm alkoi maalata teoksia myös luonnossa. Tunnelma säilyi kuitenkin tärkeänä painopisteenä taiteilijan teoksissa.

Pitkän uransa aikana Munsterhjelm ehti maalata mittavan, arviolta 1.400 teosta käsittävän tuotannon. Silti teoksista on nähty vain muutamia laajempia kokonaisuuksia, viimeisimpänä Retretissä vuonna 1990.

Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyssä nähdään teoksia taiteilijan uran eri vaiheilta 1860-luvulta 1900-luvun alkuun. Monet esillä olevista teoksista, kuten Keisarilliseen kokoelmaan kuuluvat maalaukset Presidentinlinnasta samoin kuin yksityiskokoelmiin kuuluvat teokset, ovat olleet vain harvoin suuren yleisön nähtävillä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Hjalmar Munsterhjelmin elämää ja taidetta käsittelevä kirja (Kustannusosakeyhtiö Parvs). Kirjan ovat kirjoittaneet professori Ville Lukkarinen, dosentti Teppo Jokinen, tutkijat Anne-Maria Pennonen ja Hanne Tikkala sekä konservaattori Katariina Johde.

Hjalmar Munsterhjelm, Hämäläinen järvimaisema, 1884, Tasavallan presidentin kanslia. Kuva: Kansallisgalleria, Hannu Karjalainen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.