Keskiviikko 24.04.2024
Nimipäivät: Pertti, Albert, Altti

Tuuli:
 

HEAVY METAL: Aseet ja haarniskat valtasivat Hämeen linnan

Hämeen linnassa avautuu perjantaina ase- ja haarniskanäyttely Heavy Metal. Näyttelyn esineet edustavat historiaa, mutta näyttely itsessään on uusi askel linnan ja sen ympäristön matkailullisessa kehittämisessä.

12 jalkaväen puolihaarniskan ryhmä Siiliksi kutsutussa puolustusmuodostelmassa.

12 jalkaväen puolihaarniskan ryhmä Siiliksi kutsutussa puolustusmuodostelmassa.

? Linnanniemen kehittämissuunitelmiin sisältyvät, tasokkaat kansainväliset näyttelyt oli yksi syy tehdä tutustumismatka Itävallan Graziin ase- ja haarniskanäyttelyyn. Silloin jo ensireaktiona oli vau, kertoo näyttelyn tiedotustilaisuudessa Hämeenlinnan kaupunkia edustanut Antti Vihinen.

Vihisen matkaseurana kaupunginjohtajan ohella ollut, Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila puolestaan sanoi olevansa näyttelystä haltioissaan.

? Näin valtava hanke ei toteudu yhden toimijan voimin ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa tämä on meille ihan uusi yhteistyöavaus, Anttila kehui.

Intendentti Jouni Marjamäki pukeutuneena hakkapeliitta-asuun.

Intendentti Jouni Marjamäki pukeutuneena hakkapeliitta-asuun.

Intendentti Jouni Marjamäki kertoi, että kyseessä on vuodesta 1992 asti maailmaa kiertäneen kokoelman 16. näyttely. Jokainen näyttely kuitenkin on aina hieman erilainen.

? Hämeeseenkin näyttelystä voidaan löytää yhtymäkohtia, sillä ensimmäinen suomalainen ritari oli Suontaan kartanon Niilo Olavinpoika Hattulasta, Marjamäki taustoitti.

Kun näyttelyn taustalla soi hämäläisen battle metal -yhtyeen Turisaksen musiikki, on vaikutelma entistä paikallisempi.

Näyttelyn tuottajiin lukeutuva Johannes Rammharter toi terveiset Itävallasta.

Näyttelyn tuottajiin lukeutuva historioitsija Johannes Rammharter toi terveiset Itävallasta.

Itävalta on kansainvälisesti tunnettu mittavista ase- ja haarniskakokoelmistaan.

? Varustautumiseemme on geopoliittiset ja historialliset syyt. Itävalta on keskellä Eurooppaa ja oli vuosisatojen ajan ottomaanien vaellusten reitillä, kertoi Johannes Rammharter.

Rammharter sanoi, että näyttelyn alkuperäisenä ideana 1990-luvulla oli kertoa itävaltalaisten urheasta puolustustaistelusta muuta maailmaa vastaan. Uudelle vuosituhannelle tultaessa tämä teema alkoi tuntua vanhahtavalta, eikä välttämättä yleisöön vetoavalta muissa maanosissa.

? Näyttelyn ideana onkin nyt suojaus ja liike, hän valotti.

Heavy Metal -näyttely kertoo mielenkiintoisesta sotahistoriallisesta murroskohdasta. Haarniskat kehittyivät 1500-luvulla huippuunsa, mutta seuraavalla vuosisadalla niiden merkitys alkoi vähentyä tuliaseiden kehittyessä ja sodankäyntitaktiikoiden muuttuessa.

Heavy Metal -näyttely kertoo mielenkiintoisesta sotahistoriallisesta murroskohdasta. Haarniskat kehittyivät 1500-luvulla huippuunsa, mutta seuraavalla vuosisadalla niiden merkitys alkoi vähentyä tuliaseiden kehittyessä ja sodankäyntitaktiikoiden muuttuessa.

Monet esillä olevista haarniskoista kantavat taistelujen jälkiä, mutta ne ovat samalla koristeellisia metallikäsityön taidonnäytteitä. Ensimmäistä kertaa Pohjois-Euroopassa näytteillä oleva kokoelma kertoo myös tarinaa eurooppalaisen sodankäynnin, käsityötaidon, muodin ja kulttuurin historiasta. Näyttely on avoinna 23.10. saakka.

Esineet ovat peräisin Universalmuseum Joanneumista, jolla on maailman suurin ja vanhin haarniskakokoelma. Esillä näyttelyssä on viisi kokonaista italialais- ja maksimilian-tyyppistä levyhaarniskaa sekä 12 puolihaarniskaa, jotka kuuluivat ratsu- ja jalkamiesten varustukseen. Lisäksi esillä on kypäriä, hilpareita, keihäitä, miekkoja sekä musketteja ja rataslukkopistooleja sekä yksi maailman harvoista kokonaisena säilyneistä hevosen haarniskoista.

Näyttelyn teemana on suojaus ja liike.

Näyttelyn teemana on suojaus ja liike.

Esineet ovat myös osa laajempaa tarinaa Euroopan historiasta. Yksi näyttelyn merkittävimmistä esineistä on Keski-Itävallan arkkiherttua Kaarle II:n haarniska. Habsburgien sukuun kuulunut Kaarle oli keisari Ferdinand I:n poika ja aikansa seurapiirieliittiä. Näyttelyssä esillä oleva Kaarlen haarniska on kuvattu hänen hautamonumenttiinsa muistuttamaan Turkin ottomaaneja vastaan vuonna 1566 käydystä taistelusta, josta selvisi hengissä Kaarlen lisäksi vain kourallinen Unkarin ja Habsburgien joukoissa taistelleita. Tappiosta huolimatta Kaarle joukkoineen pystyi estämään ottomaanien etenemisen Wienin porteille.

Avajaisviikonloppuna 23.?24.4. Rohan tallien hevosturnajaisissa ritarit ratsuineen ottavat mittaa toisistaan.

Avajaisviikonloppuna 23.?24.4. Rohan tallien hevosturnajaisissa ritarit ratsuineen ottavat mittaa toisistaan.

Heavy Metal -näyttelyn ohessa järjestetään useita aiheeseen liittyviä tapahtumia. Avajaisviikonloppuna 23.?24.4. Rohan tallien hevosturnajaisissa ritarit ratsuineen ottavat mittaa toisistaan; parhaimmillaan ratsukon vauhti saattaa olla jopa 80 kilometriä tunnissa. Helluntaiaattona 14.5. linnan täyttää ritariromantiikka Peitsi tanassa -tapahtumassa, johon vieraiksi toivotaan niin heilaa etsiviä sinkkuja kuin pariskuntiakin. Musiikin ystäville on luvassa klavikordimusiikkia barokin mestareilta Haarniskat sävelten lumoissa -konsertissa 29.5.

Musketööripäivänä 11.6. linnassa nähdään näyttelyssäkin esillä olevia rataslukkopistooleja ja musketteja tositoimissa, ja 3.9. linnassa järjestetään Vanaja Tournament, joka tuo keskiaikaisen buhurt-kamppailulajin harrastajat Hämeen linnaan. Teräsasein ja haarniskoin käytävä taistelu muistuttaa nykyaikaista vapaaottelua: voittajajoukkue on se, joka saa kaadettua vastustajansa maahan.

Yhtä aikaa Heavy Metal -näyttelyn kanssa linnassa avautuvat toiminnalliset ritaripisteet, joissa voi muun muassa kokeilla haarniskaa, ampua varsijousisimulaattorilla ja koota Leonardon sillan.

Juha Reinikainen