Maanantai 15.07.2024
Nimipäivät: Rauni, Rauna

Tuuli:
 

Hämeensaaresta tulee hokisaari – ympärille asuntoja ja liiketilaa

Monitoimiareenasta tulee Hämeensaaren sydän. Havainnekuva Sepos Oy:n, GSP Group Oy:n ja PES-arkkitehdit Oy:n tekemästä esiselvityksestä Hämeensaaren alueen kehityshanketta varten.

Hämeensaareen rakennetaan uudet tilat Hämeenlinnan Pallokerhon Liigajoukkueelle Rinkelinmäen kiekkopyhätön lähestyessä viimeistä iltahuutoaan. 21.000 neliömetrin monitoimiareena sekä mittava asunto- ja toimistorakentaminen, ravintolat ja päivittäistavarakauppa muodostavat Hämeenlinnan kaupunginhallituksen käsittelyyn tänään tulevan Hämeensaari-kehityshankkeen ytimen.

Sepos Oy:n, GSP Group Oy:n ja PES-arkkitehdit Oy:n työyhteenliittymän tekemän esityksen pohjalta Hämeenlinnan kaupunginjohtajat Timo Kenakkala ja Juha Isosuo esittävät kaupunginhallitukselle, että yhteenliittymälle myönnetään Hämeensaaren määrätyille alueille yksinoikeudella suunnittelualuevaraus vuoden 2021 loppuun saakka.

Esiselvityksessä linjataan tavoitteeksi, että hanke toteutuu pääasiassa yksityisellä rahalla. Hinta-arvio on noin 190 miljoonaa euroa.

? Yleiskaava antaa tähän täyden mahdollisuuden, kertoi apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo lehdistötilaisuudessa tänään.

Vaihtoehtoja medialle esiteltiin kaksi. Kahdessa kärkivaihtoehdossa erona on se, että toisessa Citymarket ja Tokmanni voisivat jatkaa toimintaansa nykyisillä paikoillaan uudisrakentamisen sijoittuessa uimahallin ja marketien väliin. Toisessa tehtäisiin heti uutta myös nykyisen Citymarketin tilalle ja Tokmannin tontti otettaisiin käyttöön myöhemmin.

? Nämä ovat mahdollisuuksia, joita on sivuttu suunnittelussa. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa Colosseum´mainen areena sijoittuisi nykyisen Citymarketin paikalle, kertoi Tuomas Silvennoinen PES-arkkitehdeista.

Kolosseumimainen areena sijoittui K-Citymarket Hämeensaaren nykysijoille.

Tokmanni toimii kaupungin vuokramaalla ja vuokrasopimus umpeutuu muutaman vuoden sisällä. Citymarket puolestaan toimii yksityisen omistamalla tontilla.

Edelleen Isosuo kertoi, että nyt esitellyllä hankkeella ei ole vaikutusta jo asemakaavoitettavana olevaan Engelinrannan alueeseen, jota toteuttaa Senaatti-kiinteistöt.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala luonnehti, että monitoimiareena veisi osaltaan myös matkailua eteenpäin. Samalla hän korosti, että kyseessä on vasta suunnitteluvaraus.

? Päätöksenteon aika on, kun toiminnalliset ja taloudelliset asiat on saatu selvitettyä.

Kehityshanke on käynnistetty esiselvityksen tehneiden yhtiöiden omasta aloitteesta. Yhtiöillä on kokemusta vastaavien aluetason kiinteistökehityshankkeiden läpiviennistä tai valmistelusta Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä. Kaikissa näissä urheilutoimijat ovat mukana vahvasti, kuten Garden Helsingissä HIFK-Hockey.

GSP Groupin omistajiin lukeutuva Ilkka Kilpimaa esitteli monitoimiareenan ympärille rakentuvan Hämeensaari-suunnittelun alustavia, vaihtoehtoisia malleja Raatihuoneella.

GSP Groupin omistajiin lukeutuu myös Timo Everi, jolla on pitkä tausta HIFK:n hallituksen puheenjohtajana. Hän sanoo, että monitoimiareenan ympärille rakentuvaa suunnittelua puoltavat sekä matkailulliset että urheilulliset näkökulmat.

? Jokaisen kehittyvän talousalueen on huomioitava matkailu. Urheilussa taas olen oman kokemuksen kautta nähnyt, että edes Suomen ykkösurheilun tekeminen ei ole helppoa. Urheiluinfra ei tarjoa niitä mahdollisuuksia, mitä muut elämänalat ja mitä ihmiset ovat tottuneet vaatimaan.

Valmista pitäisi tulla hankkeen suuruusluokka huomioiden melko pian, sillä rakentaminen on suunniteltu toteutettavaksi vuosina 2022?2024.

? Moneen kertaan kursittu Rinkelinmäki tulee jossain vaiheessa käyttöikänsä päähän, mutta kyllä se tuon viisi vuotta kestää, Juha Isosuo arvioi.

Jos kaupunginhallitus myöntää suunnittelualuevarauksen, hanketta varten perustetaan projektiyhtiö, alue asemakaavoitetaan ja hankkeen rahoitus pyritään varmistamaan vuosina 2019?2021.

Hankkeen johtaminen ja rahoitus olisi projektiyhtiön vastuulla. Kaupunki saisi maa-alueista markkinaehtoisen rakennusoikeuden hinnan jonka määrittäisivät ulkopuoliset arvioitsijat. HPK:lle on määritetty esiselvityksessä keskeisen yhteistyökumppanin ja vuokralaisen rooli.

? Hämeenlinnassa alustava vastaanotto suunnitelmillemme on ollut myönteinen, Timo Everi mainitsi.

Ilkka Kilpimaa GSP Groupista linjasi, että hankkeen on tuotava kaupungille enemmän tuloja kuin menoja.

? Areenan sijainti kaupungin keskustassa on olennaista. Kaupungin ulkopuolelle sijoitetuista areenoista on sekä Suomessa että muualla maailmassa vain huonoja kokemuksia.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.