Keskiviikko 17.08.2022
Nimipäivät: Verneri
Hämeenlinna
Melkein selkeää
19°C
Tuuli: 3 m/s EL
 

Hämeenlinnan uusin julkinen taideteos asettuu pysäköinti- ja palvelulaitos Pöölin julkisivuun

Kartio. Kuva: Reetta Kaikkonen.

Hämeenlinnan uusin julkinen taideteos asettuu pysäköinti- ja palvelulaitos Pöölin julkisivuun. Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n rakennuttama, lokakuussa 2020 valmistunut pysäköinti- ja palvelulaitos Pööli sijaitsee Hämeenlinnan rautatieaseman välittömässä läheisyydessä.

Pöölin julkisivussa oleva virolaisen kuvanveistäjä Neeme Külmin (s. 1974) hyväntuulinen, punaiseksi maalattu Kartio-teos näkyy kauas. Yli kuusimetrinen teos on valssattu ja hitsattu ruostumattomasta teräksestä.

Kartio on ensimmäinen julkinen taideteos Hämeenlinnan Asemanrannan alueella ja osa Asemanrannan taideohjelmaa. Taideohjelma on Hämeenlinnan ensimmäinen alueellinen taideohjelma, jossa julkisen taiteen rahoituskeinoina ovat maankäyttö? ja tontinluovutussopimukset.

– Luova työskentelyni alkaa yksinkertaisesta kysymyksestä ? mitä minä tässä kohtaan? Meihin vaikuttavat kaikki kohtaamamme asiat säästä ihmisiin. Valitsemani kartiomainen muoto on useimmiten yksiselitteinen ja universaali. Tämän geometrisen muodon tunnistavat sekä hiekkalaatikossa leikkivät pikkulapset että aikuiset, olivatpa he kiinnostuneita sitten tieteestä, tekniikasta, taiteesta tai mistä hyvänsä muusta. Minua kiehtoi idean yksinkertaisuus. Se on kuin yksi sointu, arkkitehtuurin ja ympäristön aiheuttama fyysinen reaktio, kertoo Neeme Külm.

Teoksessaan Külm käsittelee taiteen ajallisuutta ja kertoo pohtineensa tässä yhteydessä myös pysähtymisen ja arkisten hetkien merkitystä.

– Minua viehättää ajatus siitä, että Kartio on kuin kaupunkitilan valmisesine (objet trouvé). Teos muistuttaa liikennekartiota, joka on kuin puun oksaan ripustettu paita. Esitystapa ruokkii ideaa väliaikaisuudesta. Vaikka teoksen materiaali on kestävä, niin ajatus siitä että taide ei ole ikuista, on vapauttava. Haluan laittaa liikennekartion esteeksi loputtoman kiihdytyksen tielle, estämään meitä yliarvioimasta itseämme. Se pakottaa meidät hidastamaan, aistimaan hetken ja kietoutumaan arkeen.

Kuvanveistäjä Neeme Külm on kokenut ja arvostettu kuvataiteilija, joka on toteuttanut lukuisia julkisia taideteoksia vaativiin kohteisiin. Teoksen ja tilan vuoropuhelu sekä suhde arkkitehtuuriin ja ympäristöön on hänelle tärkeää.

Neeme Külm. Kuva: To?nis Saadoja.

Suomessa Külmin teoksia on nähty viimeksi Helsingin Taidehallissa vuonna 2018 ja Joensuun taidemuseossa vuonna 2019.  Külm valmistui Viron taideakatemiasta vuonna 1998 ja on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin niin Virossa kuin ulkomaillakin.

Teoksen hankinta on osa vuonna 2018 vahvistettua Asemanrannan taideohjelmaa. Samalla muodostettiin taidehankintoja valmisteleva ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana on toiminut maankäytön suunnittelujohtaja Niklas Lähteenmäki.

Teoksesta on käyty monivaiheista keskustelua taiteilijan kanssa. Viimeisimmässä vaiheessa luonnoksista valmiiksi teokseksi yhteistyötä tehtiin tiiviisti pysäköintiyhtiön, arkkitehdin, taiteilijan ja tuotantoyhtiö Valge Kuup Studion kesken.

Taiteilijaa ehdotti laitoksen suunnittelija Inaro Oy. Suunnittelija voitti koko Asemanrannan ideakilpailun, tuolloin firman nimi oli Serum Arkkitehdit Oy.  Taideteos valmistettiin Viljandissa VMT Tehased AS -konepajalla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.