Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 

Hämeenlinnan kaupungin museot juhlivat Hämeenlinnan perustamispäivää

Hämeenlinnan kaupunki perustettiin 19.1.1639 Hämeen linnan juurelle. Kaupungin syntymäpäivänä Hämeenlinnan taidemuseoon ja Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteisiin pääsee maksutta. Museot ovat avoinna normaalisti, mutta asiakasmääriä rajoitetaan.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon Museo Skogsterin yläkerrassa Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttelyssä pohditaan, millaista oli asua ja elää Hämeenlinnassa sata vuotta sitten. Tuolloin Suomi oli köyhä kehitysmaa, joka oli juuri käynyt läpi repivän sisällissodan. Museo Skogsterin alakerrassa Ooh, Hämeenlinna! -näyttelyssä hauskojen skuuppien takaa paljastuu tarujakin ihmeellisempiä totuuksia Hämeenlinnasta.

Palanderin talossa sukelletaan hämeenlinnalaisen sivistyneistön elämään sata vuotta sitten. Kotimuseossa kierretään talon emännän, tyttären tai piian johdolla puolen tunnin välein. Sibeliuksen syntymäkodissa tutustutaan nuoren Jean Sibeliuksen elämään Hämeenlinnassa. Hämeenlinnalaislähtöinen Sibelius asui lapsuutensa ja nuoruusvuotensa Hämeenlinnassa, kunnes 19-vuotiaana muutti Helsinkiin opiskelemaan.

Hämeenlinnan taidemuseon molemmissa näyttelytiloissa on esillä monimuotoinen kattaus nykytaidetta. Keltaisessa Engel-rakennuksessa on esillä ARS FENNICA 2021 -näyttely. Se esittelee viiden pohjoismaisen ARS FENNICA 2021 -palkintoehdokastaiteilijan teoksia. Sveitsiläisen kuraattorin, kriitikon ja taidehistorioitsijan Hans Ulrich Obristin valitsema ARS FENNICA 2021 -palkinnonsaaja julkistetaan helmikuussa 2022. Myös yleisö voi äänestää suosikkiaan näyttelyssä.

Punatiilisessä Lohrmann-rakennuksessa on esillä 16.10.2022 asti Elämän äärellä -näyttely. Sen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Z-sukupolvea edustavat nuoret Hämeenlinnan taidemuseoon talletetusta Niemistö-kokoelmasta. Elämän äärellä -näyttelyn ajan Hämeenlinnan taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy alle 25-vuotiaille.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.