Lauantai 01.04.2023
Nimipäivät: Raita, Pulmu, Peppi
Hämeenlinna
Selkeää
-5°C
Tuuli: 1 m/s N
 

ASUNTOKAUPPA: Hämeenlinnassa vanhojen asuntojen kauppa on käynyt viime vuoden tahtiin

Myyntipäällikkö Aija Harainen, yrittäjä Arja Sarusto sekä myyntijohtaja Joni Mansikka Kiinteistömaailmasta ja konttorinjohtaja Lassi Sorri Danske Bankista toteavat, että asuntokaupassa on nyt ostajan markkinat.

Pienten käytettyjen asuntojen kysyntä vahvistuu edelleen, samaan aikaan kun vastaavan kokoluokan uusia asuntoja on tarjolla jonkin verran aikaisempaa enemmän. Kiinteistömaailman välittäjien mukaan molemmissa segmenteissä markkina toimii edelleen hyvin, ja kauppamäärissä odotetaan vakaata kehitystä.

Kiinteistömaailma-ketju julkisti tänään 51. Kiinteistönvälittäjäbarometrin, johon syyskuussa 2019 vastasi 316 Kiinteistömaailman välittäjää. Barometrissä pyydettiin arvioimaan näkymiä tulevan puolen vuoden aikana.

Hämeenlinnassa toimii kaksi Kiinteistömaailma-ketjun yritystä, Kiinteistömaailma Asuntopalvelu Hämeenlinna Oy LKV ja Kiinteistömaailma Hämeenlinna Koskikeskuksen Asuntopalvelu Oy LKV.

Ensin mainitun yrittäjä Arja Sarusto kertoo, että Hämeenlinnan tilanne mukailee koko maan vastauksia pienin paikallisin sävyeroin. Vanhojen asuntojen kauppa käy viime vuoden tahtiin mutta uudistuotannon kauppamäärät ovat laskeneet viime vuodesta.

? Hämeenlinnassa on tarjontaa kaiken kokoisista kodeista, ostajalla on vaihtoehtoja joista valita, Sarusto sanoo.

Myyntijohtaja Joni Mansikka sanoo, että myös myyjät ovat kauppojen syntymiseksi olleet entistä valmiimpia tinkimään alkuperäisestä hinnasta.

? Ostotarjouksiin tartutaan nykyään herkemmin, vaikkei saa pyyntihintaa.

Myyntipäällikkö Aija Harainen Kiinteistömaailma Hämeenlinna Koskikeskuksen Asuntopalvelusta puolestaan kertoo, että kesämökkikauppa Hämeenlinnan seudulla oli huomattavasti vilkaampaa kuin viime vuonna. Kaupaksi kävi nyt myös kesäasuntoja, jotka tulivat myyntiin jo kolmanneksi kesäksi.

Vanhojen asuntojen kaupassa alueelliset erot painottuvat maantieteellisesti laajassa kaupungissa.

? Kerrostaloasuntojen kaupoista peräti 41 prosenttia on tehty keskustan postinumeroalueella 13100. Kun siihen lisätään mukaan Kauriala, päästään jo yli 60 prosentin osuuteen, luettelee Arja Sarusto.

Yksi asuntomarkkinoiden vakaata kehitystä tukevista tekijöistä on alhainen korkotaso. Danske Bankin Hämeenlinnan konttorin johtaja Lassi Sorri pitääkin korkotasoa yhtenä lisäetuna ostajalle.

Ikuisena nykyistä korkotasoa ei kuitenkaan sovi pitää ja Danske Bankin teettämässä tutkimuksessa vain 37 prosenttia asuntovelallisista kertoi, ettei ole lainkaan huolestunut asuntolainansa koron mahdollisesta noususta seuraavan vuoden aikana. Korkokyselyn mukaan kolmannes asuntovelallisista joutuisi tinkimään kulutuksestaan muutaman prosenttiyksikön koronnousun myötä.

Kyselystä ilmeni sekin, että korkotason mataluus on saanut 14 prosenttia vastaajista miettimään uuden asunnon ostamista ja 3 prosenttia vastaajista päättämään uuden asunnon ostosta.

Korkokyselyn tiedot kerättiin web-kyselynä YouGovin kuluttajapaneelissa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.