Perjantai 08.12.2023
Nimipäivät: Kyllikki, Kylli

Tuuli:
 

ASEMAKAAVAMUUTOS: Ykköskortteli ja Reska uudistetaan ensi vuosikymmenellä

Reskan ja Sibeliuksenkadun kulmassa sijaitseva vanha tiilitalo säilyisi kaavamuutoksen jälkeenkin. Muu osa korttelista, Sibeliuksen syntymäkotia lukuunottamatta, purettaisiin ja tilalle tehtäisiin viisi uutta rakennusta.

Joulukuussa 2016 allekirjoitettu aiesopimus Ykköskortteliksi nimetyn, Hämeenlinnan vanhan liikekeskustan sydämen osalta ei jää pelkäksi sanahelinäksi. Raatihuoneenkadun eli kävelykatu Reskan varrella sijaitsevien kiinteistöjen omistajat ovat jättäneet Hämeenlinnan kaupungille asemakaavan muutoshakemukset, joiden turvin muun muassa nyt vajaakäytöllä olevien Kauppakeskus Linnan tilojen paikalle tulisi uudisrakentamista.

? Puolitoista vuotta on ihan hyvä arvaus kaavoitusprosessille ja rakentaminen ensimmäisten kohteiden osalta alkaisi, kun kaava on valmis. Tässä on taustalla tahoja, joilla on tahto aloittaa rakentaminen heti, kertoo aluejohtaja Kari Löytynoja Lemminkäinen Talo Oy:sta.

Löytynojan nimi löytyy toisen muutoshakemuksen alta, joka on tehty Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Raatihuoneenkatu 14:n nimissä. Toisen hakemuksen on allekirjoittanut Vekka Capital Oy:n nimissä Seppo Vekka.

Vekka Capital Oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Vekka (vasemmalla), Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ja kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala kuuntelivat Kari Löytynojan puheenvuoroa Hämeenlinnan Raatihuoneella.

Ensimmäisellä hakemuksella tavoitellaan noin 40.000 ja jälkimmäisellä noin 9.000 kerrosneliömetrin rakennusoikeutta. Muutoshakemusten taustalla on yhteisen työryhmän näkemys ja työryhmässä vahvana taustavaikuttajana on ollut kaupunki.

? Kaupunkirakenteen kehittäminen on pitkäjänteinen prosessi, muistutti kaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Kenakkala taustoitti niin sanotun vanhan liikekeskustan kohtaloa muistuttamalla, että Kauppakeskus Goodmanin rakentamisen yhtenä pontimena oli ehkäistä kaiken kaupankäynnin keskittymistä Tiiriöön.

? Haasteeksi jäi ydinkeskusta jolle lähdettiin rakentamaan visiota. Asemanrannan ja linja-autoaseman korttelin kehittämistä on saatu eteenpäin ja aiesopimus Ykköskorttelin kehittämiseksi allekirjoitettiin runsas vuosi sitten.

Joulukuussa 2016 esitellyissä piirroksissa suunnittelua oli ohjannut kauppojen, toimitilojen ja asuntojen sijoittaminen samaan kortteliin. Täysin näiden hahmotelmien mukaisina uudisrakentaminen tuskin toteutuu.

Kaupungin tahdosta uudistaminen ei siis jää kiinni ja aiesopimuksen mukaisesti kaupunki on sitoutunut uudistamaan kävelykatu Reskan. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoi, että kaupungilla on valmius aloittaa kaavamuutoksen teko heti.

? Koko keskustassa tulee tapahtumaan tosi paljon ja kun tämä lähtee liikkeelle, kaupunki uudistaa Reskan, iloitsee Isosuo.

? Ei voi paremmin kaupungin syntymäpäiväaamua aloittaa. Tällä tulee olemaan isot heijastusvaikutukset koko maakuntaan, hehkutti puolestaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

Reskan uudistamisen suunnittelussa nostetaan Raution mukaan tarkasteluun kaikki mahdollisuudet kävelykadun kattamista myöden.

?  Me luottamushenkilöt teemme kaikkemme, että tämä menisi eteenpäin. 2020-luvulla olemme vahvassa nosteessa, sanoi Rautio.

Korttelin suurimman kiinteistönomistajan valtuuttamana muutoshakemuksen allekirjoittanut Kari Löytynoja Lemminkäiseltä sanoi toivovansa, että kaavamuutokseen sisältyisi kaksi kerrosta julkista pysäköintiä maan alle. Tiedotustilaisuudessa paikalla olleet kaupungin päättäjät taas totesivat, että tästä huolimatta torinaluspysäköinnin mahdollisuuttakaan ei aiota hylätä.

? Kortteliin tulisi luultavasti viisi eri kohdetta joista viimeisen valmistuminen ajoittuisi yli seitsemän vuoden päähän. Tavoitteena ei ole tehdä mahdollisimman tiivistä rakentamista, ehkä kuitenkin korkeaa rakentamista. Nyt lähdetään hakemaan näitä ratkaisuja, Löytynoja kertoi.

Hämeenlinnassa käynnissä oleva kova rakentamisbuumi ei hänen mukaansa huoleta, sillä keskustoihin ja pieniin asuntoihin muutetaan nykyisin innokkaasti. Joulukuussa 2016 esiteltyihin Ykköskorttelin suunnitelmiin sisältyi niin liiketiloja kuin asuntojakin. Poissuljettua ei ole sekään, että kortteliin tehtäisiin uusi toimistotalo.

Seppo Vekka sanoi pitävänsä tärkeänä, että nyt lähdetään yhteiseltä viivalta hakemaan Hämeenlinnan etua eikä maanomistajilla ole riitoja.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.