Torstai 25.07.2024
Nimipäivät: Jaakko, Jimi, Jaakob, Jaakoppi

Tuuli:
 

KAUNEUDEN VAALIJA: Pullisen juhlanäyttely Piparkakkutalossa

Pentti Pullisen näyttelyssä on mukana useita tänä vuonna maalattuja töitä.

Pentti Pullisen näyttelyssä on mukana useita tänä vuonna maalattuja töitä.

Taidemaalari Pentti Pullinen täytti kesällä 60 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi hän on nyt ripustanut Piparkakkutaloon uuden yksityisnäyttelyn. Puolet kolmestakymmenestä työstä on maalattu tänä vuonna, useimmat tänä syksynä.

Näyttely on Pentti Pullisen laajin yksityisnäyttely Hämeenlinnassa, jossa hän piti debyyttinsä jo 1979. Pullisen järjestämät kesänäyttelyt Piparkakkutalossa vaikuttivat 1980-luvulla siihen, että Piparkakkutalo säästyi purkutuomiolta. Vuosien taistelu onnistui ja arvokas jugendtalo kunnostettiin ravintolaksi. Sen jälkeen Pullinen ryhtyi ammattimaiseksi kuvataiteilijaksi.

? Tämä on vähän kuin pyhä paikka ja lempipaikka, Pullinen luonnehtii.

Näyttely kattaa Piparkakkutalon ravintolasalit ja osittain myös Albertin kellarin. Näyttely jatkuu Piparkakkutalossa ensi talvikauden, mutta osa teoksista vaihtuu matkan varrella.

Uusien töiden lisäksi Piparkakkutalossa on mukana muutama näyte Repin-koulutuksen ajoilta sekä joitakin nuoruusvuosien harjoitelmia. Näyttely ei ole varsinainen retrospektiivi, koska uran keskivaiheen työt on jätetty kokonaan pois. Siihen tila ei olisi riittänyt.

Pullisen korkeimpana tavoitteena on ollut saavuttaa ja vangita luonnollinen kauneus taideteoksiin.

? Taiteilijana näkemykseni ovat aika hyvin pysyneet 30 vuoden takaiseen verrattuna. Peruslinja on kauneuden mukanaolo, se on ehdoton. Samoin tietynlaisen klassisen ammattitaidon vaaliminen, Pullinen sanoo.

Janakkalassa syntynyt Pullinen opiskeli ensin luokanopettajaksi, sitten viittä vaille arkkitehdiksi ja vasta aikuisiällä kuvataiteilijaksi. Hän hankki 90-luvun alussa Naantalista oman ateljeegallerian, jota on pyörittänyt tähän päivään asti. Hän on kulkenut hieman omia teitään ja toiminut toisin kuin useimmat muut taiteilijat.

Pullinen on järjestänyt ja kuratoinut useita valtakunnallisia kesänäyttelyitä: Ars figuran 2005 Mänttään sekä kolme Art Aulankoa ja neljä Art Piparkakkutaloa Hämeenlinnaan vuosina 1981?86.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.