Tiistai 23.07.2024
Nimipäivät: Olga, Oili

Tuuli:
 

Kanta-Hämeessä hyödynnetään tehty maakunta- ja sote-valmistelu

Ministeri Juha Rehula ja Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg matkalla tiedotustilaisuuteen Verkatehtaalla syyskuussa 2016. Kuva: Reska.fi arkisto / Juha Renikainen

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu on lopetettu tältä hallituskaudelta. Kanta-Hämeen maakunta- ja sote-valmistelua tehneen Oma Hämeen muutosjohtajat Jukka Lindberg ja Matti Lipsanen pitävät uudistuksen tekemisen päättymistä valitettavana, sillä erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta tarvitaan välttämättä. Toisaalta monialainen maakunta mahdollistaisi kasvua ja elinvoimaa.

Muutosjohtajien mukaan soten osalta tarvitaan muun muassa palvelujen järjestämiseen laajempaa väestöpohjaa, rahoitusuudistusta sekä vahvaa osaamista tuottamisen ohjaukseen.

Kanta-Hämeessä oli muutosjohtajien mukaan hyvät lähtökohdat onnistua tekemään tehokkaita, laadukkaita ja vaikuttavia palveluita.

? Maakunnan toimeenpanosta uudistuksen eteneminen ei jäänyt kiinni, Lindberg sanoo.

Vuosien aikana Oma Hämeestä annettiin toimeenpanon näkökulmasta aktiivisesti lausuntoja ja konkreettisia parannusehdotuksia uudistukseen liittyvästä lakipaketista.

? Lausunnoissamme korostimme reformin tarpeellisuutta ja Kanta-Hämeen kykyä panna uudistus toimeksi. Reformin pulmina olemme nostaneet esille vaiheistuksen ja nopean toimeenpanoaikataulun erityisesti vapaan valinnan osalta. Mielestämme Sipilän hallitusohjelman alkuperäinen vaiheistus uudistukselle olisi ollut toimivampi lähtökohta toimeenpanolle, Lindberg toteaa.

Kanta-Hämeen valmistelusta nostettiin myös esille muun muassa maakuntien itsehallinnon kapeus ja kiinnitettiin huomiota lainsäädännön moniin yksityiskohtiin.

Kanta-Hämeen maakunta- ja sote-valmistelussa on luotu muutosjohtajien mukaan hyvää yhteistoimintaa sekä autettu kaikkia toimijoita toimimaan paremmin osana kokonaisuutta.

? Tämä työ ei valu hukkaan. Siitä on hyvä jatkaa kehittämistä.

Molemmat muutosjohtajat uskovat, että uudistuksen valmistelu jatkuu tavalla tai toisella.

? Haluamme välittää kiitoksemme kuntiin, kuntayhtymiin ja sidosryhmille tehdystä yhteistyöstä. Olemme toteuttaneet valmistelun aikana asioita, jotka hyödyttävät joka tapauksessa maakuntaa.

Oma Hämeen työ jatkuu ainakin 30.6.2019 saakka ja valmistelun aineistot kootaan sellaiseen muotoon, että tehtyä työtä voidaan helposti hyödyntää, jos ja kun valmistelu taas jatkuu.

? Seuraamme tarkasti tilannetta ja pidämme yllä maakunnan valmiutta siirtyä toimeenpanoon siten, että katkoksen haitat ovat mahdollisimman pienet.

Kanta-Hämeessä tulevaisuuteen on varauduttu jo viime syksystä lähtien. Hämeen liitto on muun muassa kartoittanut maakunnan kuntien näkemyksiä mahdollisista vaihtoehtoisista etenemismalleista sote-palveluiden osalta. Kyselykierros on vielä kesken, mutta enemmistö kunnista on jo vastannut myönteisesti siihen, että Kanta-Häme aloittaisi sote-organisaation valmistelun maakunnan laajuisesti.

? Olemme Hämeen liitossa tehneet viime aikoina myös omaehtoisia, alueen elinvoimaan liittyviä avauksia, muun muassa yritysten kansainvälistymisen edistämiseksi. Yhdistämme nyt liiton puolella tehtyä työtä Oma Hämeen jättämään laaja-alaiseen perintöön ja jatkamme tiivistä yhteistyötä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja alueen muiden toimijoiden kanssa, maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen toteaa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kaksi keskeistä strategista hanketta, uuden Ahveniston sairaalan eli Assin ja niin sanotun 8 tähden sairaalan valmistelu Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella eivät ole olleet missään vaiheessa riippuvaisia hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta.

? Assin suunnittelu on aloitettu jo ennen nykyisen hallituksen toimikauden alkamista, ja tulevaisuuden keskussairaalaa sairaalaa suunnitellaan väestön tarpeiden pohjalta. Sairaalan investointilupaan uudistuksen raukeamisella ei ole vaikutusta. ?Tähtisairaalaa? on puolestaan kaiken aikaa suunniteltu siten, että yhteistyö voi toteutua sekä nykylainsäädännön oloissa että lausunnoilla olleiden lakiluonnosten mukaisesti, painottaa KHSHP:n johtaja Seppo Ranta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.