Tiistai 28.03.2023
Nimipäivät: Armas
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-6°C
Tuuli: 1 m/s NW
 

Vanajavesikeskus keskittyy vuonna 2018 erityisesti lintuvesien kunnostuksiin

Vanajavesikeskus esitteli torstaina vesien suojelu- ja parantamistyön pääyhteistyökumppaneitaan vuosina 2018?2021.

? Nämä Hämeen fiksuimmat firmat sitoutuivat Vanajaveden alueen lähivesien hoitoon ja koko seudun vetovoimaisuuden vahvistamiseen. Lämpimästi tervetuloa tekemään arvokasta ja hyödyllistä yhteistyötä, Vanajavesikeskuksen pääsihteeri Sanni Manninen Johansen sanoo.

Vanajavesikeskuksen pääyhteistyökumppanit vuosina 2018?2021 ovat Kultakeskus Oy, Tervakoski Oy Delfort Group, Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK, Hämeenlinnan Osuusmeijeri, Etelä-Hämeen Osuuspankki, HS-Vesi, Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja Hämeen Sanomat.

Monet yhteistyökumppaneista ovat toimineet Vanajavesikeskuksen tukijoukoissa useita vuosia. Uusin yhteistyön tekijä on Kultakeskus Oy.

? Meille on mieluisaa päästä mukaan Vanajavesikeskuksen arvokkaaseen työhön. Hämeenlinnan seudulla on kaksi tärkeää houkuttelevuutta: sijainti ja luonto, toteaa Kultakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilkka Ruohola.

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on ollut pitkään mukana aktiivisessa vesiensuojelutyössä. Nyt HAMK on käynnistämässä vesitutkimusta ja tohtorikoulutusta yhdessä brasilialaisen ja tanskalaisen korkeakoulun kanssa.

? Yhteistyö Vanajavesisäätiön kanssa on meille erittäin tärkeää, sanoo HAMKin vararehtori Janne Salminen.

Hämeenlinnan Osuusmeijeri tavoittelee tänä vuonna ympäristösertifikaattia.

? Yhteistyö Vanajavesikeskuksen kanssa tukee jatkuvan parantamisen periaatettamme, Hämeenlinnan Osuusmeijerin laatu- ja ympäristöpäällikkö Anne Isokangas sanoo.

Vuonna 2018 Vanajavesikeskus keskittyy erityisesti lintuvesien kunnostuksiin sekä järvien valuma-alueilla tehtäviin paran­nustoimenpiteisiin. Suunnitelmissa on muun muassa lintuvesien ruoppauksia, kosteikkojen ja laskeutusaltaiden rakentamista sekä niittoja.

Uutena hankkeena alkaa Tavastia Blueways -vesistömatkailuhanke yhdessä HAMKin kanssa. Sen tavoitteena on kehittää kansainvälisiä melontareittejä, vesiluontopolkuja ja kalastuspaikkoja sekä luoda niille monikanavaista näkyvyyttä.

Lisäksi käynnistyy LeväRaki-hanke, jossa tutkitaan, miten levät saataisiin harmillisista haitoista hyödyksi.

Vanajavesikeskusta ylläpitää Vanajavesisäätiö. Säätiön hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Pekka Järvinen Valkeakoskelta. Varapuheenjohtajaksi valittiin MTK Hämeen puheenjohtaja Arto Laine. Jäseniksi valittiin Merja Saarinen , Hämeenlinnan kaupunki Juha Haukka, Hämeen Yrittäjät ry, Seppo Kopra , Hattulan kunta Heikki Tamminen, Janakkalan kunta, Panu Ala-Nikkola , Hämeen Sanomat Oy, Lauri Arvola, Helsingin yliopisto (edustaa PAM ry:tä).

Pekka Järvinen on Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja pitkän linjan kunnallispoliitikko.

? Vanajaveden asia on meille kaikille tärkeä. Vanajavesikeskuksessa on jo tähän mennessä tehty paljon hyvää työtä, ja työn visiot ovat kohdallaan. Tästä on hyvä jatkaa, Järvinen totesi.

Vanajavesikeskus on saanut vajaassa kahdeksassa vuodessa paljon aikaan. Vanajaveden suojelu- ja parantamistyöhön on rakennettu vahva pohja.

Konkreettisia ilonaiheita on monta: esimerkiksi onnistuneita kunnostushankkeita, kekseliäitä ratkaisuja purojen varsien pulmiin, laajaa tiedon jakamista, seudun asukkaiden innostamista vesiensuojelutyöhön ja uusien taitojen kartuttamista.

? Vuonna 2010 täysin tyhjästä aloittaneesta Vanajavesikeskuksesta voidaan puhua jo menestystarinana. Mutta kun vesistö­jä on 100 vuotta sotkettu, ei mikään tapahdu sormia napsauttamalla. Vesistöjen kunnostaminen on pitkäjänteistä työtä, toteaa maakuntaneuvos Aarne Kauranen, joka toimi Vanajavesisäätiön hallituksen puheenjohtajana vuosina 2016?2017.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.