Lauantai 13.07.2024
Nimipäivät: Joel, Ilari, Lari

Tuuli:
 

Tatuoinnin kutkuttavuus ei katoa

? Tatuointi ei ole rutiinia, sehän tässä se kutkuttavin juttu onkin. Tehtäväni on löytää kullekin henkilölle sopivin tatuointi jota hän kantaa loppuikänsä ja joka on sopusoinnussa hänen persoonansa kanssa. Joka kerta kun työn saa valmiiksi, tulee se wau-fiilis.

Tatuointiartisti Säde Sonck on myös taidemaalari. Vasemmalla näkyvä taulu on syntynyt hänen ateljeessaan Wetterhoffilla.

Tatuointiartisti Säde Sonck on myös taidemaalari. Vasemmalla näkyvä taulu on syntynyt hänen ateljeessaan Wetterhoffilla.

Unique Artin tiloissa Sibeliuksenkadun varrella vaikuttaa kansainvälistä mainetta niittänyt, rauhallinen huippuosaaja, joka pienen maanittelun jälkeen suostuu pukemaan sanoiksi oman tekemisensä nöyrän peruslähtökohdan.

? Sanotaanko näin, että otan tosi vakavasti tämän ammatin. Kunnioitus ammattia ja toista ihmistä kohtaan on aina oltava.

Maailman johtaviin naistatuointiartisteihin kuuluva hämeenlinnalainen Säde Sonck on tehnyt tatuointitaidetta 11 vuoden ajan. Loppuvuodesta 2014 yhdysvaltalainen kustantamo Schiffer Publishing julkaisi teoksen The Women of Ink: 16 International Tattoo Artists. Siinä Säde esitellään yhtenä maailman 16 lahjakkaimmasta ja inspiroivimmasta naistatuointiartistista.

? Oman työnsä merkitystä on itse vaikea arvioida, joten kyllä tuollaiseen kirjaan pääseminen havahduttaa. Siinä puhutaan tekijöistä, jotka ovat vaikuttaneet koko alaan ja on hieno ajatus, että pystyy inspiroimaan muita omalla tekemisellään. Ehkä se jotain kertoo, että kun omia töitäni on laitettu nettiin, niin aika nopeasti on alkanut näkyä samankaltaisia, Säde sanoo.

Säde Sonckin ideologiaan kuuluu vahvasti myös oman osaamisen jakaminen. Hän on kouluttanut joukon tatuointiosaajia, joista muutama nykyisin työskentelee Unique Artissa. Halu avata alan toimintaperiaatteita suurelle yleisölle ja kehittää tatuointialaa saa yhden konkreettisen muodon heinäkuun 24.?25.7. päivänä. Verkatehtaalla järjestetään tuolloin ensimmäinen Unique Art Tattoo Festival, monialainen katutaide- ja tatuointifestivaali.

? Se on eri alojen taitajille mahdollisuus esitellä omaa osaamistaan ja samalla mahdollisuus poistaa ennakkoluuloja ? näyttää, että tatuointi on parhaimmillaan taidetta. Olen itse kierrellyt aika paljon messuja ja nyt on aika tuoda messut tänne. Hommaa riittää aika paljon mutta on hieno saada Hämeenlinnaan liikettä tälläkin saralla, Säde Sonck kiteyttää.

Säde Sonckin asiakkaina käy ihmisiä maan eri puolilta ja myös ulkomailta.

Studioni on linnani. Säde Sonckin asiakkaina käy ihmisiä maan eri puolilta ja myös ulkomailta. Varauskirjaa hän voisi täyttää vuosiksi eteenpäin, mutta ei pidä sitä reiluna asiakkaitakaan kohtaan.

Säde pitää uteliaisuutta ja halua oppia uutta tärkeinä oman kipinän säilyttämiseksi.

? Yksitoista vuotta olen tatuoinut ja kyllä se vaan menee nopeasti. Koko ajan on tunne, että pitää oppia uutta ja välillä tulee tunne, että tämä kortti on nähty ja pitää etsiä jotain uutta. Täytyy olla utelias.

Noin vuoden vanhan poikalapsen äiti on viime aikoina ottanut repertuaariinsa taidemaalauksen. Wetterhoffilla sijaitsevassa ateljeessa on jo syntynyt useita valmiita töitä.

? Viime vuonna vasta laitoin sen kunnolla tulille. Maalaamisesta saa paljon inspiraatiota tatuointiin ja päin vastoin.

Piirtäminen onkin aina ollut keskeinen halu aikanaan modistiksi opiskelleelle Säteelle.

? Olen aika hyvin siunattu, kun saan tehdä työkseni mitä haluan.

Vaikka tatuoinnissa on kyse myös itsensä toteuttamisesta, on innostus osattava sopeuttaa omiin taitoihin. Tämä on seikka, jota maailman eliittiin rankattu Säde Sonck ei väsy painottamasta omille opetettavilleen.

? Halu toteuttaa itseään ei saa sumentaa tietoisuutta omista kyvyistä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.