Maanantai 29.05.2023
Nimipäivät: Oiva, Oliver, Olivia
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
11°C
Tuuli: 5 m/s WNW
 

Takaisinvedettävään erään kuulunutta chilikanaleipää syönyt vaati kaupungilta listeriatutkimusta

Hämeenlinnan kaupungin viranomaispäätösten listalta selviää, että kaupungin asukas oli syötyään takaisinvedettävää erää olevan Oululainen Reissumies Eväsleipä Chilikanan, soittanut Hämeenlinnan kaupungin Viranomaispalveluihin terveystarkastajalle 26.11. ja kertonut epäilyksestään, että oli mahdollisesti saanut listeria-tartunnan.

Asiakas oli nauttinut leivän noin viikkoa aiemmin, saanut joitakin päiviä myöhemmin lieviä vatsaoireita, huolestunut terveydestään ja käynyt lääkärissä. Asiakkaalla ei ollut epäilty tai todettu ruokamyrkytystä.

Asiakkaan tutkittavaksi esittämä näyte oli hänen edellä mainittua leipää syödessään kanaleikkeessä havaitsema jänteinen kohta, jonka asiakas oli ottanut suustaan ja laittanut paperipussiin. Asiakkaan vähäisten oireiden ja tartunnan epätodennäköisyyden perusteella asiakkaalle kerrottiin sähköpostiviestillä, että perustetta näytteen tutkimiseen ei ole.

Tämä ei yhteydenottajalle riittänyt, vaan 28.11. lähettämässään sähköpostiviestissä hän vaati valituskelpoista päätöstä terveystarkastajan päätöksestä kieltäytyä asiakkaan näytteen tutkimisesta ja edelleen näytteensä tutkimista listerian varalta julkisilla verovaroilla.

Terveystarkastaja Tiina Laurell kirjasikin joulukuun 18. päivänä päätöksen, jonka mukaan asiaa on tutkittu tuotteen valmistajan ja asiakkaan antamien tietojen perusteella ja koska on erittäin epätodennäköistä, että tuotteesta olisi saanut listeria-tartunnan, niin terveystarkastaja ei ryhdy asiassa enempiin toimenpiteisiin.

Lisäksi ihmisen suussa ollutta elintarviketta ei voida pitää mikrobiologisesti luotettavana näytteenä, päätöksessä mainitaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.