Maanantai 15.07.2024
Nimipäivät: Rauni, Rauna

Tuuli:
 

Nuoret haluavat reilun tulevaisuuden

Hämäläiset nuoret kokoontuivat erätaukokeskusteluun Hämeenlinnan kirjastolle lauantaina 19.3. puhumaan Euroopan tulevaisuudesta, ja mihin EU:ssa pitää tulevaisuudessa yhdessä panostaa.

Ennakkokyselyn perusteella teemoiksi nousivat yhdenvertaisuus ja ihmisarvo, ilmastonmuutoksen torjunta, turvallisuus ja kaikkinensa tasa-arvoon ja kestävään kehitykseen liittyvät asiat.

MEP Sirpa Pietikäinen alusti Tulevaisuuskonferenssin valmistelusta, ja esiin nousseista teemoista.

Nuorten kannanoton mukaan tulevaisuuden Euroopan ja EU:n on pidettävä tinkimättömästi huolta ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta, niin että jokaisella riippumatta taustastaan, ominaisuuksistaan tai ympäristöstään on aidosti yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja elää monipuolista, arvokasta elämää.

– Yhdenvertaisuuden edistämiseen liittyy kaikkien ihmisten mielipiteen esittämisen vapaus, turvallisesti. Tämä täytyy varmistaa yhdessä.

Ilmastonmuutoksesta aiheutuva ilmastoahdistus on oikeasti kova ja vaikea asia – onko meillä edes tulevaisuutta tai planeettaa jatkossa, kannanotossa kysytään.

– Yhdessä voimme muuttaa suuntaa ja siksi ilmastokriisiin vaikuttaminen on tärkein yhteinen EU-tason asia. Kun EU toimii yhtenäisesti, pystytään vaikuttamaan myös suurempiin valtioihin, ja globaaleihin ilmiöihin, kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan. Myös ilmastokriisi on ratkaistava niin että kaikki pystyvät osallistumaan ja että se on reilua kaikille.

– Talous ei vaikuta kaikkeen, se on väline hyvinvointiin. Siksi talouden pitää olla kestävää, eikä vain nollasummapeliä, tehdään valintoja ja investointeja parempaan tulevaisuuteen, ja niin että kaikki pysyvät mukana. Tähän tarvitaan työtä ja koulutusta, me haluamme, että jokaisella nuorella on mahdollisuus opiskella ja työskennellä koko EU:n alueella ja oppia yhdessä kestävämmän tulevaisuuden tekemisen tapoja.

– Jotta voisimme paremmin vaikuttaa EU:n toimintaan, pitäisi nuorten saada enemmän tietoa. Ehdotamme että jo perusopetuksessa kerrotaan laajasti EU:sta, ihmisten vaikutusmahdollisuuksista, mitä EU tekee, ja mikä on yhteinen arvopohjamme. EU olemme me, joka puolella Eurooppaa, ja siksi siitä pitää puhua selvällä kielellä ja osana tavallista arkea. Me kaikki haluamme olla mukana rakentamassa reilua tulevaisuutta, kannanotto päättyy.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.