Maanantai 05.06.2023
Nimipäivät: Sulevi
Hämeenlinna
Pilvistä
8°C
Tuuli: 3 m/s W
 

Kuukauden taiteilija Piela Auvinen kuvaa Hämeenlinnan katuja

Kuvat on piirretty posliinilaatalle luonnosmai­sesti. Taustojen värit mukailevat jonkin kulla­kin kadulla sijaitsevan rakennuksen väriä.

Kuvat on piirretty posliinilaatalle luonnosmai­sesti. Taustojen värit mukailevat jonkin kulla­kin kadulla sijaitsevan rakennuksen väriä.

Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry:n kuukauden taiteilija on hattulalainen keraamikko Piela Auvinen. Hänen kuvasarjansa Katuja, Yksi kaupunki ? 60 kuvaa on esillä Hämeenlinnan pääkirjastossa, Café Laurell´ssa ja Hämeenlinnan Mehiläisessä heinä?elokuun ajan.

Kuvat on piirretty keraamisin värein posliinilaatoille. Kustakin kadusta on tallennettu neljä kuvakulmaa.

? Katuja on syntynyt tänä keväänä kuvien ja monenlaisten samoilujen tuloksena Hämeen­linnan kaduilla. Kaupunki rakentuu arkkiteh­tonisesti monen vuosikymmenen tyyleistä ja huomio on saattanut kiinnittyä pieniin koristeel­lisiinkin yksityiskohtiin tai ajan hampaan jälkiin.

Ajankohtina katselmuksiin ovat olleet usein var­haiset aamut, jolloin kaupunki vielä heräilee ja venyttelee jäseniään. Kadut ovat olleet melko hiljaisia ja aurinko ei vielä ole päässyt lämmittä­mään. Pääosassa ovat keskustan kadut. Muka­na on myös muutama katu hieman kauempaa keskustasta, jolloin sarjassa on esillä myös ri­kasta omakotitaloarkkitehtuuria.

? Itse henkilökohtaisesti olen mieltynyt vanhem­paan arkkitehtuuriin, joissa taloilla tuntuu ole­van enemmän kerrottavaa. Pienet, tarkkaan suunnitellut ja tehdyt yksityiskohdat tekevät rakennuksista mielestäni arvokkaampia sekä yksilöllisempiä. Välillä mietinkin, olisiko ny­kyään edes enää mahdollista tehdä vastaavia.

Kaupungit sisältävät monenlaista arkkitehtuu­ria usealta vuosikymmeneltä, jopa vuosisadalta.

? Kävellessään alkaa nopeasti hahmottaa kulle­kin vuosikymmenelle tai tyylille ominaisia piir­teitä. Myös erilaisia kattotyyppejä palauttelin mieleeni; harja-, auma-, pulpetti-, masardi-, tasa- ym. sekä näiden monet yhdistelmät. On myös mielenkiintoista huomata muutos arkki­tehtuurissa siirryttäessä keskustasta poispäin. (Reska.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.